Boeren rond Springendal en Dal van de Mosbeek voelen zich 'murw geslagen'

De behandeling van het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) Springendal en Dal van de Mosbeek wordt pas volgend jaar besproken in de commissie Landbouw en Natuur van Overijssel. De commissieleden willen eerst de heftige en soms emotionele inspraakreacties tijdens de vergadering van deze week goed laten bezinken.

Boeren+rond+Springendal+en+Dal+van+de+Mosbeek+voelen+zich+%27murw+geslagen%27
© Léonie Vaarhorst

De reacties laten zien zien dat het gebiedsproces rondom het Natura 2000-gebied, dat nu al zeven jaar loopt, uiterst moeizaam verloopt. Verschillende sprekers gingen tijdens de commissievergadering in detail in op hun eigen specifieke bedrijfssituatie.

Melkveehouder Nicole Scholten Linde uit Hezingen verwoordde het proces in algemenere bewoordingen: 'Als landbouw hebben we vanaf het begin de natuurdoelen geaccepteerd. We willen meedenken, meewerken, grond inzetten en ruilen. Maar we hebben de afgelopen jaren voortdurend te maken gehad met wijzigingen en afwijzingen. Er is niet tijdig een nulmeting gedaan, onderhandelingen tussen boeren en taxateurs gaan uiterst moeizaam.'

De bedoelingen waren volgens Scholten Linde goed, het eindresultaat niet. 'Daar komt bij dat er landelijk gezien steeds denigrerender over de landbouw wordt gedacht en gesproken. Men heeft het over 'de boertjes'. Wij zijn door dat alles inmiddels murw geslagen.'


Zorgen bij burgers

Ook bij burgers rondom het natuurgebied zijn er zorgen. De bewonersgroep . Voorzitter Marieke Hansté van de bewonersgroep Focus op Leefbaarheid, die zich sterk maakt voor een leefbare toekomst in Springendal en Dal van de Mosbeek, stelde vast dat bewoners in het gebied zijn geschaad door het gebiedsproces.

Volgens Hansté bestaat er een diepe kloof tussen de bewoners en de bestuurlijke adviescommissie. 'Die kloof moet eerst worden gedempt, als we het straks ook nog over de waterkwaliteit en klimaatmaatregelen moeten hebben.'


Menselijke maat

Een van de andere insprekers verwoordde het zo: 'In het gebiedsproces draait alles om de zeventien habitats. Er wordt alleen natuur-ecologisch gekeken. De achttiende habitat ontbreekt en dat is de menselijke maat. Het gebiedsproces zou aanvankelijk van en voor de bewoners zijn. Het is een gedrocht geworden.'

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) gaf na afloop van de inspraakronde aan begrip te hebben voor de geuite zorgen en frustraties. 'Het is een zoektocht waarbij we rekening moeten houden met natuur, leefbaarheid en perspectief voor de agrarische sector.' Hij riep op tot samenwerking, 'ondanks het huidige wankele proces'.
b
e

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer