Dierenartsen pleiten voor snelle vaccinatie tegen vogelgriep

De beroepsvereniging voor dierenartsen (KNMvD) en het Collectief Praktiserende Dierenartsen (CPD) pleiten voor snelle vaccinatie tegen vogelgriep. De organisaties roepen op om werkzame vaccins snel te registeren. Ook moeten er duidelijke afspraken zijn over handelsgaranties van pluimveeproducten.

Dierenartsen+pleiten+voor+snelle+vaccinatie+tegen+vogelgriep
© Ger Loeffen

Vaccinatie zal volgens de KNMvD en het CPD deel moeten uitmaken van een pakket aan maatregelen ter bescherming van pluimvee en ter bestrijding van vogelgriep. Alle beschikbare kennis in Nederland en andere Europese landen moet worden benut om zo snel mogelijk en op een verantwoorde manier te kunnen starten met vaccineren, vinden beide beroepsverenigingen.

De Europese Unie werkt aan een aangepaste wetgeving die vaccinatie tegen vogelgriep toestaat. Het kunnen onderscheiden van gevaccineerde dieren van besmette dieren is daarbij essentieel om handelsbelemmeringen te voorkomen.


Virusdruk blijft hoog

Zowel in Nederland als in andere landen, waaronder in Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, worden uitbraken gemeld bij professionele pluimveebedrijven en hobbypluimveehouders. Om het virus uit de professionele pluimveehouderij te weren, zijn er al geruime tijd een bezoekersverbod en een aangescherpt hygiëneprotocol van kracht. Ondanks deze maatregelen zijn er nog steeds veel uitbraken.


Bij wilde vogels is het vogelgriepvirus continu aanwezig, waardoor ook in de natuur sterfte plaatsvindt van voor vogelgriep gevoelige vogels. In Nederland is het virus in de zomermaanden aanwezig gebleven in de wildevogelpopulatie. Daarbovenop is de vogeltrek nu in volle gang. Beide organisaties verwachten dat de virusdruk van vogelgriep de komende maanden onverminderd hoog is.

In de huidige situatie met een hoge infectiedruk en onvoldoende resultaat van aangescherpte bioveiligheidsmaatregelen is de huidige aanpak niet langer houdbaar, stellen de KNMvD en het CPD.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer