Nederlandse wijnproductie daalt licht in 2021

De Nederlandse wijnboeren produceerden vorig jaar 7.529 hectoliter wijn. Dat is een lichte daling vergeleken met een jaar eerder.

Nederlandse+wijnproductie+daalt+licht+in+2021
© VidiPhoto

Het areaal wijngaard groeide wel door tot in totaal 275 hectare, meldt Vereniging van Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). De productie van 7.529 hectoliter wijn is ook iets lager dan het vijfjarige gemiddelde. Het totale aantal flessen, dat jaarlijks rond de 1 miljoen ligt, is nagenoeg gelijk gebleven aan 2020.

Dat de druivenoogst iets lager is uitgevallen ondanks dat het grotere areaal heeft te maken met de weersomstandigheden in 2021, stelt VNWP. De vereniging omschrijft het wijnjaar als grillig met een bijzonder koud voorjaar.


Valse meeldauw

De wijnstokken groeiden daardoor minder snel. Omdat het vervolgens in de zomer warm en nat was, sloeg aantasting van de druiven door valse meeldauw volop toe. Dat leidde uiteindelijk tot een tegenvallende oogst. Volgens VNWP zijn de wijnboeren ondanks het moeilijke groeiseizoen wel tevreden over de kwaliteit van de geoogste druiven.

Opvallend is dat het aandeel rode wijn groeide afgelopen jaar. Bijna 30 procent van de productie in 2021 is rode wijn, waar dat een jaar daarvoor nog een kwart was. Mogelijke verklaring voor deze stijging is dat de valse meeldauw bij witte rassen voor meer problemen zorgde.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer