'The Red Zone'

Nee, deze column gaat niet over de Wallen in Amsterdam, maar wel over de zonering van landbouwgronden die Johan Remkes vorige week schetste. Weliswaar met een stapsgewijze invoering en de voorwaarde dat landbouw niet het sluitstuk mag zijn.

%27The+Red+Zone%27
© Marcel van Kammen

Rode zones waar hoogproductieve landbouw zit, groene en gele gebieden in en rond Natura 2000-gebieden waar alleen beperkt biologische landbouw mogelijk is en oranje gebieden met kwetsbare natuur waar alleen natuur inclusieve landbouw mogelijk is. Door de wol geverfde collega's van mij zeggen dan dat dit het kaartje oplevert als je alle opgaven van stikstof, water, klimaat en biodiversiteit over elkaar heen legt. Waarschijnlijk hebben ze gelijk.

Bijzonder is dat Remkes vervolgens een transitiepad voor akkerbouw schetst dat lastig is te rijmen met deze zonering. Extensivering en technologisering zijn in zijn ogen onvermijdelijk. De sector zal hoe dan ook krimpen in ondernemers en in areaal.

Tot zover geen nieuws zult u zeggen. Maar dan komt het: 'In het zogenaamde doorontwikkelperspectief zullen met name in de rode zones ondernemers de productie per hectare verlagen, maar ook de kostprijs moet laag kunnen blijven. Daardoor zal er meer schaalvergroting nodig zijn. Duurzaam en regeneratief boeren wordt de norm. Eenmalige ondersteuning van de overheid bij opschaling is noodzakelijk.'

De sector zal hoe dan ook krimpen in ondernemers en in areaal

Tineke de Vries, voorzitter LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente

Nu heb ik op school geleerd – ik geef toe, dat is alweer een tijdje terug – dat bij dezelfde input bij meer productie per hectare de kostprijs per per kilo daalt. Ook in een situatie met weinig input van nutriënten geldt dit nog steeds. Dat betekent dus dat de marge moet komen uit een meerprijs per kilo product of door verlaging van het aandeel vaste kosten in de kostprijs.

Ik kan me niet voorstellen dat de overheid gronden in rode gebieden gaat opkopen en afwaarderen of schulden van de bank gaat overnemen. Temeer niet omdat alle verplaatsers ook ergens heen moeten.

Voor groene, gele en oranje gebieden wordt het al een uitdaging om teler te blijven, maar daar zou het infuus van de overheid nog kunnen helpen. Voor de rode gebieden, waar in principe de meeste potentie zit, kan dit perspectief van Remkes nog weleens verkeerd uitpakken. De kleuraanduiding was al merkwaardig, maar dan komt alsnog uit dat rood staat voor gevaar. Opletten dus.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
Meer weer