POV in actie tegen legaliseren PAS-melders met stikstofruimte uit Srv

Stikstofruimte die is vrijgekomen uit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv), moet worden ingezet om varkenshouderijbedrijven met een Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melding te legaliseren en niet om dat te doen met bedrijven uit andere sectoren, zoals onlangs gebeurde in Noord-Limburg, oordeelt de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

POV+in+actie+tegen+legaliseren+PAS%2Dmelders+met+stikstofruimte+uit+Srv
© Twan Wiermans

Onlangs werd bekend dat zes paardenbedrijven (PAS-melders) in Noord-Limburg werden gelegaliseerd met stikstofruimte uit de Srv. Uit onderzoek van de POV naar de gang van zaken blijkt dat er in dat gebied stikstofruimte uit de Srv over was, omdat die niet nodig was voor woningbouw of infrastructuur (Mirt-projecten). Vervolgens zijn in Limburg vraag en aanbod samengebracht, waarbij er een match ontstond met deze zes paardenbedrijven. Zij krijgen nu een NB-wetvergunning.

De POV verwacht dat die werkwijze ook in andere gebieden in Nederland waar stikstofruimte uit de Srv over is, wordt toegepast. Volgens de POV bracht de Srv de varkenshouderij zelf in als onderdeel van het Actieprogramma Vitalisering Varkenshouderij. Doel van de regeling was geuroverbelaste situaties aan te pakken om daarmee ruimte te creëren voor bedrijven die de toekomst in willen.


180 miljoen euro

Voor de regeling was 180 miljoen euro beschikbaar. Dat bedrag is in tweede instantie verhoogd met 270 miljoen euro naar 450 miljoen euro om meer bedrijven uit te kunnen kopen met als 'bijvangst' meer stikstofruimte. De stikstofruimte van de gesaneerde bedrijven is in een registratiesysteem gestopt. Dit systeem zou ook worden gevuld vanuit de snelheids- en veevoermaatregel voor de melkveehouderij.

Stikstofwinst uit de snelheidsmaatregel (van 120 naar 100 kilometer per uur) bleek niet hard te maken, waardoor deze stikstofruimte niet kon worden gebruikt. De veevoermaatregel ging van tafel. Dit betekent dat er alleen stikstof is geleverd door de varkenshouderij, vanuit de Srv. Deze stikstof is allereerst benut voor woningbouw en infrastructuur. Via ministerieel besluit wordt de stikstof die overblijft, nu gebruikt om PAS-melders te legaliseren. Dat proces is in gang gezet en de POV heeft daar bezwaar tegen.

De Srv maakt nu ruimte voor legalisatie van vergunningen voor bedrijven, anders dan met varkens, schrijft de POV in de nieuwsbrief. 'Wat ons betreft hoort de stikstofruimte die vrijgekomen is, ingezet te worden om varkensbedrijven met PAS-melding te legaliseren.' De POV wil zich daarvoor inzetten. Om PAS-melders met een varkensbedrijf in beeld te krijgen, roept de POV bedrijven die voldoen aan de criteria op zich te melden bij de POV.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer