Vlaanderen trekt 200 miljoen euro uit voor sanering varkenshouderijen

De Vlaamse regering trekt 200 miljoen euro uit voor een vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven. Het is een van de maatregelen die moeten bijdragen aan de doelstellingen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De regeling staat ook in het teken van het afbouwen van de Vlaamse varkensstapel met 30 procent tegen 2030.

Vlaanderen+trekt+200+miljoen+euro+uit+voor+sanering+varkenshouderijen
© Varkens Archief

De 30 procent krimp is ingegeven door aanpak van huidige crisis waarin de Belgische varkenshouderij zich bevindt. Volgens de Vlaamse landbouwminister Jo Brouns komt de regering met deze vrijwillige stopzettingsregeling voor varkensbedrijven tegemoet aan een vraag vanuit de sector. 'De reductie van ammoniakuitstoot die deze stopzettingsregeling met zich meebrengt, moet het nodige perspectief creëren voor de varkenshouders die kwalitatief, veilig en lekker varkensvlees blijven produceren, in het bijzonder onze jonge boeren.'

Vlaamse varkensbedrijven met een hoge stikstofimpact op de natuur kunnen, als de regeling en bijbehorende vergoedingen ook door Europa worden goedgekeurd, op vrijwillige basis intekenen op een (gedeeltelijke) stopzettingsregeling. Ongeveer negenhonderd bedrijven met varkens, die een impactscore van hoger dan 0,5 procent hebben, komen hiervoor in aanmerking.


Advies

De Vlaamse regering heeft de regeling vrijdag goedgekeurd. Nu wordt deze regeling voor advies voorgelegd aan de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en aan de Raad van State voorgelegd. Tegelijk wordt aan de Europese Commissie akkoord gevraagd.

Het besluit van de Vlaamse regering treedt na de zomer in werking. De eerste inschrijvingsronde voor varkenshouders die voor een vrijwillige stopzettingsregeling in aanmerking komen, wordt in het vroege najaar verwacht. Dan wordt de regeling een maand opengesteld.


Vergoedingen

De verwachte vergoeding voor een ingevulde vleesvarkensplaats is 154 euro. Per zeug, inclusief biggen tot 7 kilo, bedraagt die vergoeding om te stoppen 855 euro. Voor biggen met een gewicht van 7 tot 20 kilo is een vergoeding van 45 euro voorzien. De vergoeding wordt berekend op de stalbezetting op basis van de mestbankaangifte over 2021.

De sloopvergoeding voor een stal bedraagt 40 euro per vierkante meter. Voor de aangrenzende erfverharding is 8 euro per vierkante meter voorzien. Deze bedragen zijn nog onder voorbehoud van finale goedkeuring door de Europese Commissie, meldt Vilt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  28° / 17°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
 • Donderdag
  25° / 17°
  70 %
Meer weer