NVM-makelaars verkopen twaalf varkenshouderijen

Twaalf varkenshouderijen zijn vorig jaar verkocht door NVM-makelaars. Dat zijn er negen minder dan in 2020, maar ook toen al was er een flinke daling in het aantal transacties. In 2019 werden nog 35 varkensbedrijven verkocht.

NVM%2Dmakelaars+verkopen+twaalf+varkenshouderijen
© NVM

De bedrijven die in 2021 werden verkocht, zijn wat betreft aantal varkens groot. Het NVM-rapport Vastgoedmarkt in beeld cijfers en feiten over 2021 vermeld geen dieraantallen. De prijs van de verkochte varkensbedrijven ligt op gemiddeld 1,1 miljoen euro. Dat is 50.000 euro onder de gemiddelde verkoopprijs per varkensobject in het jaar daarvoor. In 2020 werden 21 varkensbedrijven verkocht voor een gemiddeld verkoopbedrag van 1.150.000 euro.

Ook constateert NVM dat er steeds minder intensieve veehouderijbedrijven voor de reguliere verkoop worden aangeboden. De komende jaren zal de varkenssector flink krimpen, waardoor het aanbod aan te koop komende varkensbedrijven beperkt blijft.


Nabij drieduizend varkensbedrijven

Eind 2020 waren er nog zo'n 3.400 bedrijven met varkens en dat is in 2021 fors gedaald. Het ministerie LNV maakte halverwege 2021 bekend dat bijna driehonderd varkenshouders zich aangemeld hebben voor de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv) om hun bedrijf te stoppen.

Dit jaar wordt de landelijke beëindigingsregeling veehouderij geopend en zullen ook varkenshouders daar gebruik van gaan maken. Te meer daar het rendement in de sector onder druk staat door de fors gestegen voer- en energiekosten en de niet in verhouding mee stijgende opbrengstprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
 • Zondag
  29° / 16°
  5 %
Meer weer