Petitie tegen verbrakking ruim duizend keer ondertekend

Een petitie tegen het verbrakken van de Noord-Hollandse Westzaan is door meer dan duizend burgers ondertekend. De petitie is opgesteld door oud-raadslid van de VVD Rina Schenk, nu bestuurslid van de Westzaanse Gemeenschap.

Petitie+tegen+verbrakking+ruim+duizend+keer+ondertekend
© Nieuwe Oogst

Provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad hebben het plan om zoutwater in de polder in te laten vanuit het Noordzeekanaal. Dat kan ervoor zorgen dat het zoutgehalte in de poldersloten verviervoudigd. Het inlaten van zouter water vanuit het Noordzeekanaal in de poldersloten is voor vooral de boeren in het gebied een gruwel, maar ook burgers zijn bezorgd, meldden de lokale media al over de petitie.


Dat geldt voor Westzaan, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam-west, staat in de begeleidende tekst bij het verzoekschrift. Het hogere zoutgehalte roept het schrikbeeld op van slootwater dat onbruikbaar wordt voor het besproeien van tuinen, afstervende planten dichtbij de sloten en vee dat niet meer de wei in kan. Ook is nog onduidelijk wat de algehele kwaliteit van het water in het Noordzeekanaal is.


Adviserende klankbordgroep

De agrarisch ondernemers in het gebied hebben zich al eerder uitgesproken tegen de plannen. 'We zijn tegen algehele verbrakking, hoewel de provincie en de gemeente in lokale media doen voorkomen alsof er een pact is gesloten met de landbouwsector', stelde Corno Zwikker dit voorjaar. Hij is namens LTO Noord betrokken bij de adviserende klankbordgroep.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer