Overheden willen integrale verbrakking Polder Westzaan

Provincie Noord-Holland en gemeente Zaanstad gaan voor een integrale verbrakking van de Polder Westzaan. Ze hebben die plannen vorige week toegelicht tijdens twee informatiebijeenkomsten voor boeren en burgers in het gebied.

Overheden+willen+integrale+verbrakking+Polder+Westzaan
© Siebe Swart

Agrarisch ondernemers in de polder zijn bezorgd over de consequenties van de inlaat van zoutwater in hun bedrijfsvoering. 'We zijn tegen algehele verbrakking, hoewel de provincie en de gemeente in lokale media doen voorkomen alsof er een pact is gesloten met de landbouwsector', stelt Corno Zwikker, die namens LTO Noord is betrokken bij de adviserende klankbordgroep.

Eerder al uitten de zeven boeren in het gebied en de pachters van gronden in de polder hun zorgen over de inlaat van zoutwater vanuit het Noordzeekanaal. Ook vanwege de mogelijk vervuiling die hiermee wordt binnengelaten.


Geen verantwoord besluit

Afgesproken is om een onderzoek uit te voeren naar de landbouwkundige effecten van de verbrakking. Daarbij zou ook worden meegenomen hoe de ondernemers bij eventuele schade kunnen worden gecompenseerd. 'Die uitkomsten zijn nu nog niet concreet, dus tot die tijd kunnen de agrarisch ondernemers geen verantwoord besluit nemen over hun toekomst in Westzaan.'


De eerste plannen voor verbrakking van de polder bij Zaanstad zijn al tientallen jaren oud, maar de provincie en de gemeente hebben aangegeven nu door te pakken. De inlaat van zoutwater is nodig om brakke ruigten en zomen met heemst en lepelblad te creëren en in stand te houden. Dit is een verplichting vanuit de Natura 2000-wetgeving.


Pijpleiding

De voorkeur van de boeren is om alleen het noordelijke deel van de polder te verbrakken. Daarvoor moet een pijpleiding worden doorgetrokken en moeten extra dammen en stuwen worden geplaatst. Die kosten worden geraamd op 12 miljoen euro.

Zwikker: 'Die optie wordt nu als te duur aangemerkt, maar die conclusie kan volgens ons pas worden getrokken, als helder in kaart is gebracht wat de totale hoogte is van de vergoeding van de schade voor de landbouw. Vanaf het begin is gesteld dat die volledig wordt gecompenseerd. Het gaat dan om exploitatieschade, maar ook om vermogensschade.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer