Onrust bij telers door opslag zoutwater Andijk

Tuinders rond het West-Friese Andijk zijn bezorgd over het plan van het Noord-Hollandse waterleidingbedrijf PWN om zoute reststromen die ontstaan bij de productie van drinkwater uit het IJsselmeerwater dieper op te slaan in de bodem van Andijk. Zij eisen een schadevergoeding als het fout gaat. Volgens PWN is er echter geen reden tot zorg.

Onrust+bij+telers+door+opslag+zoutwater+Andijk
© Twan Wiermans

De injectie van maximaal 5 mijloen kuub water gedurende twintig jaar zal plaatsvinden op een diepte tussen 200 en 250 meter beneden maaiveld. Het bedrijf pompt de reststromen in Andijk nu op een diepte van zo'n 60 tot 100 meter.

PWN wil overgaan op diepe infiltratie in een zandlaag. Dat geeft de mogelijkheid om een deel van de reststroom te hergebruiken, stelt een woordvoerder. Voor het dieper injecteren is een instemmingsbesluit van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nodig.


Roep om monitoring

Hoewel er al reststromen worden opgeslagen in de bodem in Andijk, zijn tuinders niet gerust op deze nieuwe opslagmethode. Zij dringen aan op een nulmeting en monitoring de komende twintig jaar om eventuele schade te kunnen verhalen. Bloemkoolteler Ruud Slagter heeft grond naast het waterleidingbedrijf. 'Wij telen op een van de meest ideale teeltgronden van de wereld. Wij willen voorkomen dat het hier over dertig jaar net zo gaat als met het vergoeden van de aardbevingsschade in Groningen. Daarom willen wij zwart op wit van PWN dat er geen risico's zijn of nu al de toezegging krijgen dat het bedrijf mogelijke schade gaat uitkeren.'

Volgens PWN zijn de zorgen van de telers onnodig. 'Modelberekeningen wijzen uit dat er geen kans is dat het infiltratiewater aan het maaiveld komt. De grondwaterstanden veranderen niet, de kwel verandert niet en aan het maaiveld treden dus geen veranderingen op', stelt een woordvoerder.


Geen verzilting

Het pompen zal dan ook geen verzilting tot gevolg hebben, reageert ze. 'Het geïnfiltreerde water blijft op grote diepte zitten doordat het zoutgehalte van de reststroom vergelijkbaar is met het zoutgehalte van het grondwater op die diepte. De reststroom heeft geen uitwerking naar het oppervlaktewater en het ondiepe grondwater.

Naast LTO Noord hebben ook de dorpsraad van Andijk en de politiek vragen gesteld. Volgende week vindt een online gesprek plaats tussen verontruste bewoners en PWN. Tot eind januari kan een zienswijze worden ingediend op het ontwerp-instemmingsbesluit. Het waterleidingbedrijf verwacht begin 2025 te starten met de infiltratie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer