Seminis: 'Vooral veel vraag naar hittetolerante rassen'

De open dagen die veel veredelingsbedrijven eind september organiseren, zijn zowel voor bezoekers als veredelaars een moment van bijkletsen en behoeften peilen. Zo ervaart ook veredelaar Arie Oppelaar van Seminis, onderdeel van Bayer Vegetables. 'Het is goed om te weten wat er leeft onder klanten. Dit jaar zie ik bijvoorbeeld vooral veel vraag naar hittetolerante rassen.'

Seminis%3A+%27Vooral+veel+vraag+naar+hittetolerante+rassen%27
© Kimberly Bakker

Het wegvallen van gewasbeschermingsmiddelen is een hot topic binnen de veredelingswereld. Toch ligt daar bij Seminis niet de prioriteit. 'Natuurlijk werken wij hier ook aan, maar dit is nog geen thema dat mij drijft als het gaat om veredeling', licht Oppelaar toe.

'Wat nu echt belangrijk is, is global warming. De jongens praten over niets anders dan hittetolerantie. Doet het ras het goed in een droogteperiode? Houdt het wortelgestel het als dat niet genoeg water krijgt? Dat zijn vragen die ik veelvuldig heb gehoord.'


Stikstofuitstoot

Oppelaar geeft aan dat die vragen momenteel meer leven dan bijvoorbeeld de vraag naar rassen die resistent zijn tegen tripsschade. Dat heeft ook te maken met de situatie rondom de stikstofuitstoot. 'Het moet allemaal minder. De regels voor dierlijke mest zijn aangepast en dat betekent dat ik bonen moet creëren die veel sterker zijn dan voorheen.'

'Bonen maken van zichzelf stikstof aan, maar om te groeien hebben ze wel een goede start nodig en een sterk wortelgestel. Daar ligt mijn uitdaging', weet de veredelaar. Zijn bonenveld telt ruim 25 verschillende commerciële rassen. Maar wat nou het beste of mooiste ras is dit jaar, dat vindt hij lastig te zeggen. 'Dat hangt van de klant af. Ik heb klanten van Nederland tot Australië en de Verenigde Staten. Elk gebied heeft behoefte aan een ander soort ras.'


Gemakkelijker te plukken

Seminis is in Nederland inmiddels bezig met de introductie van Clermont. Dat is een verbetering van het ras Cadillac. 'Dat laatste ras ging in de herfst snel liggen. Als er dan regen komt, verbranden de peulen. Clermont heeft dat niet. Dat ras blijft mooi staan en is dus ook gemakkelijker te plukken.'

Voor de toekomst hoopt Oppelaar dat een techniek als Crispr-Cas wordt toegelaten. 'Het is jammer dat dit in de Europese Unie nog beschouwd wordt als een genetisch gemodificeerd organisme. Dat is het niet. Er wordt namelijk met DNA binnen een soort gewerkt. Dat is iets wat een veredelaar nu ook doet, alleen werkt het veel sneller met een techniek als Crispr-Cas.'


Klimaatverandering

Dat is volgens hem nu een nadeel. 'Wanneer in een buitenlands product een techniek als Crispr-Cas wordt gebruikt, hebben de Europese veredelaars en onderzoekers het nakijken. We hebben deze techniek nodig om de effecten van klimaatverandering op onze voedselgewassen op te vangen en tegelijkertijd de groeiende wereldbevolking te blijven voeden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer