Succesvol vliegen beheersen in de stal: 'We zetten sterk in op hygiëne'

Vliegen in de stal, elke melkveehouder heeft er last van. De hoge temperaturen deze zomer zorgen nu voor een piek. Magali Blomme, melkveehouder in het Belgische Houtave, heeft ondanks de hoge temperaturen weinig last van vliegen in haar stal. Hoe zorgt ze hiervoor? Wij zochten haar op.

Succesvol+vliegen+beheersen+in+de+stal%3A+%27We+zetten+sterk+in+op+hygi%C3%ABne%27
ENVU
© Bayer Environmental Science

Blomme runt een professionele melkveehouderij samen met haar man Dennis Brusselle. De twee jonge melkveehouders hebben ongeveer 150 koeien.

Bij aankomst is direct te zien dat innovatie en duurzaamheid belangrijk zijn op het bedrijf. Op het dak van de stal, in 2012 compleet vernieuwd, liggen zonnepanelen. Ook wordt energie opgewekt met de twee windmolens op het erf. Om de dieren te voorzien van voedsel, verbouwen Blomme en Brusselle verschillende gewassen.

Fijne werkomgeving zonder vliegen

Blomme vindt het belangrijk om vliegen te beheersen in de stal. 'Voor mijzelf, het is aangenaam om te werken zonder vliegen die bijten in je kuiten. Voor de kalfjes. En ook voor het welzijn én de gezondheid van de koeien. Vliegen kunnen onder andere bijdragen aan de overdracht van mastitis', licht zij toe.

Het geheim van de melkveehouder om vliegenoverlast te voorkomen? Ze zet stevig in op hygiëne, bijvoorbeeld door het inzetten van een mestrobot over de roosters. 'Dat is leuk voor ons, maar ook proper en hygiënisch waardoor er geen vliegen komen.'

Ventilatie

Ook wordt er gebruikgemaakt van ventilatoren in de stal. 'Deze zorgen voor koecomfort en dat de vliegen wegblijven.' Wanneer er toch overlast is van vliegen in de stal, begint dat vaak op de plekken waar de minste ventilatie is. 'Zoals in de hoekjes van de strobox of in de robotruimte, waar de ventilatoren niet aan kunnen. Daar beginnen we dan ook met het sproeien van het insecticide.'

Bij hoge temperaturen is het inzetten van een contactinsecticide nodig volgens Blomme. 'Nu het weer warmer wordt, beginnen er stilaan meer vliegen te komen en zullen we binnenkort de muren inspuiten met een insecticide tegen de vliegen. Dan sterven de vliegen die in contact komen met dit product.'

De melkveehouder uit Houtave is tevreden over het inzetten van een contactinsecticide. 'Eigenlijk werkt dat hier wel goed bij ons.'

Larven bestrijden essentieel

Een succesvolle vliegenbeheersing begint bij de bron: larven. Deze larven moeten al in het vroege voorjaar worden bestreden om grote overlast van vliegen in de zomer te voorkomen. Ook Blomme heeft, wanneer de kelder voller is, last van deze larven.

'Elk melkveebedrijf heeft last van rattenstaartlarven. Die kruipen uit de kelder langs de muur omhoog. Idealiter moet je in april of mei een larvicide in de mestkelder gieten waardoor de larven niet verder kunnen ontwikkelen', zegt de melkveehouder. Gezien de hoge stikstofprijzen was de mestkelder dit jaar leger en viel de overlast daardoor mee.

Jaarrond aanpak

Door naast het uitvoeren van een bespuiting te letten op ventilatie, hygiëne en overlast van larven, beheerst Blomme jaarrond vliegen in de stal. Ze krijgt hierbij advies van Stein De Meulemeester, expert bij Bayer Environmental Science. De Meulemeester weet alles over een goede beheersing van vliegen in de stal. 'Ieder bedrijf is anders, dus iedere situatie vraagt om een specifieke aanpak. Toch is er een jaarrond aanpak ontwikkeld die iedere melkveehouder kan volgen om het aantal vliegen op het bedrijf binnen de perken te houden', zegt hij.

Zijn belangrijkste tip: 'Zorg jaarrond voor een onaantrekkelijk klimaat voor vliegen om eieren te leggen. Beperk deze legplaatsen door ruimtes goed te ventileren en zo schoon en droog mogelijk te houden.'

Wat je nog meer jaarrond kunt doen volgens De Meulemeester:
1. Larven bestrijden: het larvestadium duurt in de zomerperiode ongeveer één week. Dit is het belangrijkste stadium om vliegenoverlast te voorkomen. Start daarom in het vroege voorjaar met de larvenbestrijding, zodra de drijfmest is uitgevoerd.

2. Mechanisch bestrijden: zet kleefvallen of elektrische vliegenvangers in als doeltreffend controlemiddel. Deze methode past niet alleen in het kader van geïntegreerde bestrijding (IPM) maar ook in het antiresistentiemanagement.

3. QuickBayt WG: de temperatuur stijgt en overlast begint. Start met een strijkmiddel dat naast een effectieve werkzame stof een lokstof bevat. Strijkmiddelen worden bij voorkeur op een geel plastic bord aangebracht, dat gemakkelijk kan worden verplaatst, hergebruikt of vervangen.

4. K-Othrine SC 7,5: zet een contactinsecticide in tijdens de grootste overlastperiode. Met deze spuitoplossing bent u in één klap van vliegen af. Kenmerkend is dat deze SC-formulering geschikt is voor alle (poreuze) oppervlakten, zoals baksteen, beton en pleisterwerk. Een goede nawerking is hierdoor gegarandeerd.

Lees meer over de jaarrond aanpak.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Bayer Environmental Science

ENVU

ENVU, uitgesproken als 'EN-View' is de naam afgeleid van 'environment' en 'vision' dat de samenwerking met klanten en innovatie...

Lees verder »

Meer van ENVU

Lees ook

Meer artikelen van ENVU »

Artikelen over ENVU