EU biedt geen nieuwe mogelijkheden voor wolvenjacht

Wolven en landbouw moeten naast elkaar bestaan. Europees Milieucommissaris Virginius Sinkevicius vindt niet dat de jacht op wolven weer moet worden opengesteld. De nadruk moet volgens hem komen te liggen op de bescherming van grazend vee. Dat kan door het plaatsen van hekken en het bouwen van nachtverblijven en stallen.

EU+biedt+geen+nieuwe+mogelijkheden+voor+wolvenjacht
© Vidiphoto

Aanvallen van wolven op schapen, geiten en runderen in heel Europa nemen al tientallen jaren gestaag toe. In heel Europa worden momenteel meer dan zeventienduizend wolven geregistreerd. Sinkevicius benadrukte maandag in Brussel dat de EU-habitatrichtlijn niet hoeft te worden gewijzigd om de wolvenpopulatie in bedwang te houden.


EU-landen hebben al de mogelijkheid om het afschieten van probleemwolven als uitzondering toe te staan. Sommige EU-lidstaten als Duitsland maken al gebruik van de vrijstellingsmogelijkheid in de EU Habitatrichtlijn. In die EU-variant van de Conventie van Bern ('rode lijst') geldt de wolf als een van de meest-beschermde dieren.


Verouderde beschermingsrichtlijn herzien

Oostenrijk bepleitte om de verouderde beschermingsrichtlijn na dertig jaar nu te herzien en kreeg daarvoor steun van zestien EU-lidstaten tijdens de Landbouwraad in Brussel. Zij riepen ook op tot uniforme monitoring van wolven in heel Europa. Nu doet elk land dat nog voor zichzelf.

De bergachtige en bosrijke EU-landen vroegen de Europese Commissie om de wolf in een lagere klasse in te delen, net als niet-EU-land Zwitserland. Milieucommissaris Sinkevicius wees erop dat de EU niet de Conventie van Bern kan wijzigen, maar wel de eigen uitvoeringsregels. En die maken volgens hem nu al het afschieten van probleemwolven mogelijk.


Geen toestemming achteraf

De zestien EU-landen willen echter geen toestemming achteraf. Zij willen middels jachtvergunningen vooraf de omvang van de roedels kunnen beheersen. Ook vroegen zij om meer financiële steun voor de al bestaande schaderegeling die alleen standaard-vergoedingen verstrekt.

Ook is er een beperkte subsidie voor de aanleg van hekken en omheiningen, maar niet voor permanente bewaking. Het toekomstig Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) ondersteunt dergelijke zorgen en financiert 100 procent van de investeringen, aldus Brussel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer