Propaangas is interessant als alternatief voor aardgas

Boeren en tuinders die op hun bedrijf niet beschikken over aardgas, gebruiken propaangas. Dit gas is op het moment ongeveer drie keer goedkoper dan aardgas. Daarnaast ontvangen leden van LTO tot wel 13 cent per liter voordeel bij OK Gas, bij wie propaangas geheel CO2-gecompenseerd is. 'We worden bedolven onder de aanvragen', zegt Martijn Knollema van OK Gas.

Propaangas+is+interessant+als+alternatief+voor+aardgas
LTO Ledenvoordeel
© Maartje van Berkel

De huidige energiecrisis stuwt de aardgasprijs naar recordhoogten. Maar die malaise gaat deels voorbij aan propaangas, waarvan de prijs gekoppeld is aan die van aardolie. Sinds dit voorjaar is propaangas dan ook goedkoper dan zijn grote zus. En dat merken ze bij OK Gas. 'We worden bedolven onder de aanvragen', zegt Martijn Knollema, commercieel manager bij OK Gas. 'Op één dag komen er nu meer aanvragen voor een propaangastank binnen dan normaal in anderhalve week.'

Aardgas was tot voor kort ook goedkoper dan propaangas. Geen enkele reden dus om over te stappen, zegt Knollema. 'Behalve het kunnen beschikken over gas als je geen aardgasaansluiting hebt, is er niet echt een andere reden om propaangas te gebruiken.'

Maar daar is nu dus verandering in gekomen. Los van het feit dat propaangas op dit moment ongeveer drie keer zo goedkoop is als zijn grote zus, willen veel huishoudens en bedrijven massaal van het aardgas af. Mede gestimuleerd door de overheid, is er een run ontstaan op alternatieven om gebouwen te verwarmen. De wachttijden voor warmtepompen en zonnepanelen lopen in rap tempo op. 'En dan wordt propaangas interessant', weet Knollema.

Met propaangas heb je tijd om een stap te zetten naar een warmtepomp en zonnepanelen

Martijn Knollema, commercieel manager bij OK Gas

'Zie het als een transitiebrandstof. Warmtepompen en zonnepanelen zijn bijna niet aan te komen en de aanschafkosten zijn ook niet misselijk. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Een tank met propaangas kan normaal gesproken binnen twee weken op de stoep staan en het is relatief simpel om de apparatuur en aansluitingen te vervangen.'

Logische tussenstap

Propaangas is in de ogen van de commercieel manager een logische tussenstap in de grote duurzaamheidsslag van bedrijven en huishoudens. 'We moeten allemaal van het aardgas af, dat is een gegeven. Met propaangas voldoe je aan die wens van de overheid én heb je tijd om een eventuele volgende stap te zetten naar een warmtepomp en zonnepanelen.'

LTO-leden kunnen tegen een aangepast tarief van de gasprijs hun voordeel doen met propaangas van OK Gas. Hoe hoger de afname, hoe meer korting. Ook zijn er gereduceerde prijzen voor de huur van de tanks. 'De maximale korting kan oplopen tot maar liefst 13 cent per liter. LTO Ledenvoordeel zit bovendien al onder de standaardprijs, dus die korting gaat daar nog vanaf.'

Voor Angeline Pex, eigenaar van een paardenhouderij met pensionstal en een transportbedrijf in het Limburgse Sint Joost, was de keuze simpel. Haar bedrijf met zo'n 75 paarden ligt buiten het aardgasnetwerk dus koos ze, toen ze in 1997 op de huidige locatie terechtkwam, voor propaangas.

Paarden wassen

Pex heeft een 3 kuubs tank van OK Gas en gebruikt de brandstof voornamelijk voor het verwarmen van de woning. 'We hebben in de paardenstal ook een grote boiler hangen. In de winter wassen we de paarden die op concours moeten met warm water. Maar ik heb de kraan dichtgedraaid met die hoge energierekening. Dan moet het maar met koud water.'

In de wintermaanden doet Pex, die naar eigen zeggen zuinig is in het verbruik, anderhalve maand met een volle tank. Met de huidige gasprijzen was dat wel even slikken toen ze vorig jaar de rekening binnenkreeg. De ondernemer las in een artikel van LTO Ledenvoordeel dat ze als LTO-lid een mooie korting kon krijgen bij OK Gas. De keuze was snel gemaakt. 'Toen zijn we overgestapt naar OK Gas. Martijn is bij ons langs geweest en alles was zo geregeld, ook het overstappen. De nieuwe tank is meteen aangesloten. De aansluitingen naar binnen waren er natuurlijk al, wel is alles opnieuw gekeurd.'

De huur van een propaangastank van OK Gas varieert en is afhankelijk van de grootte. De aansluitkosten inclusief het leggen van de grondleiding bedraagt voor een standaardsituatie van één aansluiting om en nabij 750 euro volgens Knollema.

Aansluiting verbrandingsapparatuur

De aansluiting op de verbrandingsapparatuur is het pakkie-an van de klant. 'Omdat propaangas een andere calorische waarde heeft dan aardgas, moet de verbrandingsapparatuur worden aangepast. Dat is vaak redelijk eenvoudig, maar dat doet de eigen installateur van de klant. Daar blijven wij vanaf.'

Vanwege praktische omstandigheden en veiligheidsaspecten moeten afnemers aan enkele harde voorwaarden voldoen voordat er een propaangastank geplaatst wordt. Knollema: 'Denk aan minimale afstanden tot bebouwing en erfgrens en er moet voldoende ruimte zijn voor tankwagens. Bij woningbouw kom je dan al snel in de knel met de ruimte.'

Stappenplan

Het stappenplan voor potentiële afnemers is erg overzichtelijk; via de website kunt u een offerteaanvraag doen waarbij direct een check plaatsvindt of uw locatie geschikt is. Wanneer de offerte van de tankhuur, inclusief aansluitkosten en de gasprijs gemaakt is, volgt een bezoek van OK Gas. 'Wij bekijken de situatie en geven advies wat er eventueel moet gebeuren om de plaatsing van de tank en de aansluiting op de gebouwen zo gemakkelijk mogelijk te maken', legt Knollema uit.

'Dat is echt maatwerk. Daarna volgt de definitieve prijsopgaaf. Bij een akkoord met de klant leveren wij de tank en leggen we de leiding tot aan de deur. Wij brengen het gas tot daar waar u wilt.'

Geen omkijken meer

Pex is erg tevreden over OK Gas en over het gebruik van propaangas in het algemeen. 'Op de tank zit een zendertje en bij OK Gas zien ze wanneer het tijd is om de tank te vullen. Daar hoeven wij niet naar om te kijken. In het verleden, toen we bij een andere leverancier zaten, waren die zendertjes er nog niet. Dat ging vaak mis en dan duurde het soms een paar dagen voordat je weer kon beschikken over gas. Eén keer hebben we bijna twee weken in de kou moeten zitten. Dat wil ik nooit meer.'

Interesse uit glastuinbouwsector

Als er één sector is die zich zorgen maakt over de aardgasprijzen, dan is het wel de glastuinbouw. Knollema: 'Die stoken tegen de klippen op met hun WKK's. Dat is echt niet vol te houden met de huidige aardgasprijzen. Ik ben inmiddels bij een paar tuinders geweest die wel interesse hebben in propaan. Glastuinders kunnen nu ten opzichte van aardgas voor een interessant tarief propaangas stoken. Propaangas is voor deze bedrijven op dit moment zeker een realistisch alternatief.'

Wilt u vrijblijvend meer informatie? Vul het contactformulier in op de website van LTO Ledenvoordeel.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel