Weinig kooplust door hoge maisprijzen

Ondanks een krap aanbod verloopt de handel in snijmais en Corn Cob Mix (CCM) rustig. De hoge prijzen lijken de kooplust van afnemers te temperen. Hierdoor blijven de maisprijzen staan waar ze staan.

Weinig+kooplust+door+hoge+maisprijzen
© Koos v.d. Spek

Op de zandgronden in het zuiden en oosten van het land is de oogst van maispercelen al flink gevorderd. In het noorden staat veel mais nog op stam, al is ook daar de snijmaisoogst eerder uit de startblokken gekomen dan voorgaande jaren. Vooral op de lichtere zandgronden ondervonden veel gewassen last van de droogte, met als gevolg noodrijpe mais en lagere opbrengsten.

Op percelen waar de droogte minder doortikte of waar de teler het gewas regelmatig kon beregenen, is sprake van goede tot zeer goede mais met een opbrengst tot 60 ton per hectare. Bij verdroogde percelen valt het nog niet mee om 30 ton per hectare van het land te halen.

De snijmaiskwaliteit van de percelen met een door de droogte tegenvallende opbrengst is in de meeste gevallen nog redelijk. De kolven zijn weliswaar kleiner dan gewenst, maar het kolfaandeel van de totale plant valt mee. 'Dat is anders dan in het ook zeer droge 2018', zegt loonwerker Jos van Den Brand in het Noord-Brabantse Lithoijen. 'Toen waren er veel minder kolven en zorgde builenbrand voor veel kwaliteitsverlies.'

In 2018 waren er veel minder kolven en zorgde builenbrand voor veel kwaliteitsverlies

Jos van Den Brand, loonwerker in Lithoijen

De maisprijzen bevinden zich dit jaar op een aanmerkelijk hoger niveau dan in voorgaande jaren. Een toonaangevende indicator is de jaarlijkse publicatie van Snijmaiskern Markelo. De notering voor 100-puntenmais is dit jaar 1.950 euro per hectare. Dat is 500 euro per hectare meer dan vorig jaar. Goede mais levert met het puntensysteem van deze Snijmaiskern ruim 2.700 euro per hectare op.

Mais op stam

Signalen uit andere regio's wijzen op vergelijkbare prijzen voor mais op stam, waarbij voor zeer goede mais bedragen rond de 3.000 euro per hectare worden genoemd. Voor het eerst sinds jaren levert de maisteelt een redelijk saldo op.

De prijzen van CCM en maiskolvenschroot hangen nauw samen met die van snijmais. Daarbij verdisconteren verkopers de waarde van de plantenresten die bij deze maisvarianten op het land achterblijven in de prijs. Er is ook een link met de prijzen van korrelmais. Deze zijn gekoppeld aan de hoge maisprijzen op de wereldmarkt. Korrelmais draagt daarmee bij aan een bodem in de snijmaismarkt in Nederland.

Grillig begin

Toen de handel in snijmais van de nieuwe oogst een maand geleden op gang kwam, was die grillig. Hier en daar werd gehandeld voor 4.000 euro per hectare. Binnen enkele weken kalmeerde de markt en zakte het prijsniveau naar rond de 3.000 euro voor beste mais.

Kopers betalen voor aan huis geleverde snijmais 90 tot 95 euro per ton. Wat meespeelt, is dat het invullen van transport over langere afstanden lastiger is dan voorgaande jaren. De transportcapaciteit is beperkt en de prijs is fors hoger.

Nu de oogst een flink eind op gang is, zit er niet zoveel beweging meer in de prijzen. Volgens fouragehandelaren en loonwerkers is de handel rustig. 'De hoge prijs maakt melkveehouders die snijmais nodig hebben terughoudend', zegt loonwerker en handelaar Geert Damkot in het Gelderse Winterswijk-Kotten. 'Ze kopen wat ze voor het stalseizoen nodig denken te hebben en kijken daarna wel weer verder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer