Verreiker biedt wendbaarheid, lage instap en degelijkheid

Al voor de vierde keer hebben melkveehouders Coen de Ruijter en zijn broer in Scharendijke gekozen voor een verreiker van Manitou. In vergelijking met een shovel zijn de lage instap en reikhoogte belangrijke pluspunten. Daarnaast zijn ze enthousiast over de degelijkheid, de wendbaarheid en het bedieningsgemak.

Verreiker+biedt+wendbaarheid%2C+lage+instap+en+degelijkheid
Manitou

Melkveebedrijf Maatschap P en CL de Ruijter op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland gebruikt een Manitou-verreiker voor alle voorkomende werkzaamheden. Coen de Ruijter vertelt dat hij en zijn broer twaalf jaar geleden naar de huidige locatie in Scharendijke zijn verhuisd, omdat de vroegere boerderij plaats moest maken voor natuurgebied Plan Tureluur. Al op de oude locatie gebruikte het tweetal een Manitou-verreiker.

Ook op het huidige bedrijf wordt gewerkt met een verreiker van Manitou. De maatschap heeft 270 melkkoeien en 100 hectare grond, waarop ze tarwe, een grasklavermengsel en voedermais verbouwen, deels in strokenteelt. ‘De voordelen van een verreiker zijn de korte draaicirkel, de lage instap en de degelijkheid’, zegt De Ruijter.

De MLT-741-verreiker die nu op het bedrijf wordt gebruikt, is de vierde in de reeks sinds de broers in Scharendijke boeren. In de loop van de tijd is de techniek voortgegaan, heeft De Ruijter gemerkt. De eerste verreiker was ook van Manitou en was onder licentie gemaakt door landbouwmachineleverancier New Holland. De tweede en de derde waren beide een MLT-735 en hadden een koppelomvormer, die de kracht van de motor via een vloeistof overbrengt op de wielen.

‘De wendbaarheid is fantastisch, je komt tot in de kleinste hoekjes en gaatjes’

Coen de Ruijter, melkveehouder in Scharendijke

‘We hebben nu gekozen voor een iets grotere, zwaardere uitvoering met een hydrostatische aandrijving, waarbij de vloeistof eerst onder druk wordt gebracht’, zegt de boer. ‘Dat was ons geadviseerd door onze dealer, Feyter Forklift Services in Terneuzen, omdat die comfortabeler zou zijn bij het in- en uitscheppen. Daar hebben ze gelijk in gehad, want we hebben veel duwwerk, moeten veel in de kuil drukken en scheppen vaak voer in en uit de voermengwagen.’

Wat betreft De Ruijter is de verreiker een manusje van alles en is deze geleidelijk een onmisbare machine op het bedrijf geworden. De hoofdzaak is in zijn ogen het vullen van de voermengwagen, maar de verreiker is ook een uitkomst bij het verdelen van grond op het land, het leegscheppen van mesthopen of het uit de stal halen van een zieke koe.

‘Het is natuurlijk geen landbouwtrekker, maar voor hijs-, til- en duwwerk is hij heel geschikt en ook in het veld rijden gaat prima.’ Als voorbeeld geeft hij het verdeelwerk voor de kuil dat met de trekker gebeurt, maar waarbij de verreiker handig is voor het aandrukken van de kantjes, ook de huidige hydrostaat.


Tekst gaat door onder de video

  

Bedieningsgemak

Op de boerderij krijgen De Ruijter en zijn broer hulp van hun kinderen en van los personeel. ‘Iedereen die hier werkt rijdt met de verreiker, die vrij eenvoudig is te bedienen.’ De lage instap is volgens de boer een groot voordeel, omdat ze dagelijks wel veertig keer in- en uitstappen. Bij een shovel zouden ze daarvoor telkens meerdere treden op en af moeten.

Dat het overzicht bij een verreiker wat slechter is dan bij een shovel, vindt de boer wel wat minder, maar dat neemt hij op de koop toe, zeker omdat hij heeft gemerkt dat de gebruikers op de boerderij mede dankzij de grote spiegels weinig schade rijden. ‘Vooral aan de rechterkant zie je minder, maar in de praktijk valt het wel mee als je goed op blijft letten.’

De Ruijter vindt dat dit relatief kleine nadeel niet opweegt tegen het grote voordeel van de verreiker om heel hoog te kunnen reiken. ‘Je kan er stro mee laden, stro hoog wegzetten en de voerwagen zonder problemen goed vullen.’

Coen de Ruijter: 'Voor hijs-, til- en duwwerk is de verreiker heel geschikt en ook in het veld rijden gaat prima.'
Coen de Ruijter: 'Voor hijs-, til- en duwwerk is de verreiker heel geschikt en ook in het veld rijden gaat prima.' © Kennispartner

De broers hebben via hun dealer Feyter Forklift Services steeds weer gekozen voor een Manitou-verreiker, omdat deze in vergelijking met andere merken prijstechnisch het beste bij hun bedrijf past en uitblinkt in degelijkheid. Volgens de boer krijgt de machine veel voor zijn kiezen, maar kan hij dat goed aan en geeft hij geen problemen op het bedrijf.


Accessoires snel verwisselbaar

Om de verschillende werkzaamheden uit te kunnen voeren, beschikt de maatschap over verschillende bakken, zoals een knijper en een balenklem met twee slangen. De melkveehouder is enthousiast over de snelheid waarmee ze de verschillende accessoires kunnen wisselen. Hij legt uit dat ze de druk van de machine afhalen met een gele knop en vervolgens de slangen kunnen verwisselen. Met een nieuwe druk op de knop komt er weer druk op te staan. ‘In het seizoen wisselen we elke dag wel een keer van bak. Als je bijvoorbeeld gras schept, moet je even de andere bak eraan hangen.’

De Ruijter vertelt dat ze de bak van de vorige verreiker een beetje konden schudden bij het verdelen van stro in de hokken van de kalveren. Hij vindt het jammer dat dat bij de huidige niet meer kan. ‘Ik denk dat dat in de bediening zit, die is volgens mij elektrisch-hydraulisch. Dat maakt het moeilijk om de bak te laten schudden. Dat is wel een nadeeltje van deze verreiker, maar daar leer je ook wel weer mee werken. In het begin vond ik het echt vervelend, maar het valt me nu steeds minder op. Met zulke kleine verschillen leer je op een gegeven moment wel omgaan.’


Volgens De Ruijter krijgt de machine veel voor zijn kiezen, maar kan hij dat goed aan.
Volgens De Ruijter krijgt de machine veel voor zijn kiezen, maar kan hij dat goed aan. © Kennispartner

Dat de Manitou MLT-741 een grotere motor heeft dan de MLT-735 en een hydrostatische aandrijving in plaats van een koppelomvormer vindt de boer met de huidige hoge dieselprijzen wel een negatief punt. ‘Deze motor is niet alleen groter, maar draait ook op een hoger toerental en daardoor gebruiken we nu meer diesel.’ Desondanks is De Ruijter zeer te spreken over de vele positieve punten van de verreiker die hij en zijn broer op dit moment gebruiken.

‘De wendbaarheid is echt fantastisch, je kunt overal komen, tot in de kleinste hoekjes en gaatjes. En je kan ook overal uitkomen: als je een keer in de kant zit op een kuil, dan zet je de wielen wat anders en kan je er toch weer van weg komen. Samen met de degelijkheid is dat een heel groot voordeel.’


Kijk voor meer informatie op manitou.nl

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner Manitou

Manitou

Manitou is het vlaggenschip van de Manitou-groep. Het aanbieden van oplossingen voor goederenbehandeling, mensen op hoogte te laten werken en grondverzet is...

Lees verder »

Meer van Manitou

Lees ook

Meer artikelen van Manitou »

Artikelen over Manitou