Honderden boeren demonstreren bij wielerronde Vuelta

In het Utrechtse Woudenberg zijn enkele honderden boeren bijeen voor een demonstratie van Agractie tijdens de tweede etappe van de wielerronde Vuelta. De wielrenners komen zaterdagmiddag rond 16 uur door het Utrechtse plaatsje heen. Trekkers, landbouwvoertuigen en vrachtwagens staan langs de route opgesteld in een lange rij en er hangen veel omgekeerde vlaggen.

Honderden+boeren+demonstreren+bij+wielerronde+Vuelta
© Persbureau Noordoost

Tuinders hebben geprobeerd het parcours ter hoogte van Gameren, bij Zaltbommel, te blokkeren, meldt de NOS. Op de N322 stond even een vrachtwagen met de tekst 'Rutte geef 'gas'...' dwars over de weg. Zij protesteren tegen de hoge gasprijzen.

Agractie zei vrijdag duizenden mensen en honderden trekkers te verwachten op het actieterrein naast de route in Woudenberg. Maar met de opkomst tot nu toe is Agractie-voorman Bart Kemp naar eigen zeggen 'tevreden'. De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen.Omdat de Ronde van Spanje ook in andere landen wordt uitgezonden, zijn er leuzen te lezen in het Engels, zoals 'Save the farmer' en 'SOS Dutch Farmers'. Die laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat het vanuit de lucht zichtbaar is.


Lof voor Hoekstra

In een toespraak prees Kemp CDA-leider en minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD zei dat zijn partij het niet per se meer nodig vindt dat de doelen voor stikstofvermindering al worden gehaald in 2030, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. 'Gisteren durfde Wopke Hoekstra als eerste uit de kast te komen. Daar was een behoorlijke periode van sterke aandrang voor nodig om hem zover te krijgen. Maar het ei is gelegd en hij heeft onomwonden gezegd: de kritische depositiewaarde (KDW) moet uit de wet en we moeten opnieuw beginnen', zei Kemp.

De Agractie-voorman denkt dat binnen de coalitie alleen D66 nog van gedachten moet veranderen: 'Ik verwacht dat de ChristenUnie en VVD volgen. Wopke heeft dit weloverwogen en goed voorbereid gedaan en hij beseft dat dit staat en hij dit niet meer kan terugtrekken. Of het kabinet klapt, of D66 gaat overstag', stelt hij.

De uitspraken van Hoekstra leidden tot politiek tumult. Dinsdag komt de Tweede Kamer terug van reces voor een debat over de kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer