MTC gaat door ondanks 'minder' melkprijsjaar

De tweehonderd overgebleven deelnemers aan de Milk Trading Company (MTC) gaan door met het afdekken van de melkprijs via de termijnmarkt. Ongeveer een derde van de deelnemers haakte in maart van dit jaar af. Dat deden de melkveehouders omdat ze als gevolg van de zeer sterk stijgende zuivelprijzen snel veel waarborg moesten bijleggen.

MTC+gaat+door+ondanks+%27minder%27+melkprijsjaar
© Pieter Stokkermans

Het vervolg wordt bevestigd door MTC-bestuurder Dirk Coucke na een ledenbijeenkomst met de deelnemers uit Nederland en België, vorige week. De coöperatie dekt via de termijnmarkt een bovengemiddeld stabiele melkprijs af en, liever nog, een bovengemiddelde voermarge.

Dit is sinds de start in 2018 goed gelukt. Volgens de MTC-bestuurder hebben de melkveehouders vanaf de start in 2018 tot en met eind 2020 gemiddeld 3 cent voor hun ingelegde melk bijbetaald gekregen. Het systeem van de termijnmarkt werkt ook andersom en het afgelopen jaar moest dan ook veel worden terugbetaald omdat de fysieke zuivelprijzen veel hoger waren dan de afgedekte prijzen.


Soms pijnlijk

'Het werkt hetzelfde als wanneer je voor de afzet van je melk een vast contract afspreekt. Dan weet je in mindere tijden wat je hebt, in goede tijden kan dit knellen. Dat doet soms pijn', vervolgt Coucke. Hij benadrukt dat ondernemers gemiddeld een derde van hun melk bij MTC onderbrengen en hiervoor dus de ontvangen meerprijs moesten terugbetalen.

In mindere tijden heb je wat, in goede tijden kan het knellen

'Toch werd het afgelopen jaar, sinds de zuivelprijzen aan het stijgen zijn, nog steeds een reële standaard melkprijs van 5,3 cent boven de gemiddelde garantieprijs van circa 34 cent van FrieslandCampina over de afgelopen 7 jaar behaald', signaleert hij. Verder worden ook de krachtvoerkosten afgedekt middels de termijnmarkt voor tarwe, mais en sojameel. Coucke: 'Dat leverde afgelopen jaar dan weer een plus op vanwege de zeer sterk gestegen grondstofprijzen.'


Fluctuaties melkprijs

Hij ziet dan ook dat de MTC in mindere tijden zeker waarde heeft, maar dat in betere tijden een aantal melkveehouders spijt krijgt van deelname: 'Het heeft zin: de meeste kosten zoals huisvesting en grond zijn relatief stabiel. De melkprijs fluctueert sterk, de schommelende krachtvoerprijs heeft normaal gesproken een iets kleinere invloed. Het inzetten op de termijnmarkt is een vorm van risicomanagement en voor een deel van het volume een garantie op een tevreden prijs.'

De bestuurder verwacht dan ook dat er, nu de piek in de melkprijs lijkt te zijn bereikt, meer animo komt voor MTC: 'De eerste vragen om mee te doen, zijn al binnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer