Gert van Beek: diergezondheid kost minder en brengt meer op

Gert van Beek (55) heeft een SPF-varkensfokbedrijf in Lelystad. 'Doordat we hooggezonde dieren hebben, hoeven we minder te vaccineren en te behandelen.'

Gert+van+Beek%3A+diergezondheid+kost+minder+en+brengt+meer+op
© Studio Kastermans

Alle biggen die als vleesvarkens het bedrijf verlaten, zijn niet gevaccineerd, zegt Van Beek. 'Dit zorgt voor een financieel voordeel door de lagere medicijn- en vaccinatiekosten en voor werkplezier bij de medewerkers. We zijn namelijk meer met gezondheid bezig dan met ziektes.'

Vanuit het bedrijf in Lelystad worden bedrijven in heel Europa herbevolkt. Omdat de varkenshouder varkens fokt, krijgt hij een gezondheidstoeslag. Voor een fokgelt tot zestien weken ontvangt hij 25 euro extra. Bij een oudere fokgelt loopt dit op naar 40 euro.


Weinig andere varkensbedrijven

Voor Van Beek het bedrijf in 2006 overnam, was hij bedrijfsleider. Het bedrijf was toen al SPF. 'Bij de bouw is al rekening gehouden met diergezondheid. Zo zijn de luchtinlaten op de veiligste plekken geplaatst. Daarnaast zijn er in de omgeving weinig andere varkensbedrijven.'

Er komt niemand binnen die niet op de hoogte is van onze protocollen

Gert van Beek, varkensfokker in Lelystad

De investeringen die de varkenshouder deed en doet om ziektekiemen buiten de deur te houden, vallen volgens hem mee. 'De maatregelen die wij nemen, kosten weinig extra tijd. Er komt niemand binnen die niet op de hoogte is van onze protocollen: iedereen moet minimaal 48 uur varkensvrij zijn, douchen voordat hij of zij de stal in mag en we ontsmetten alle materialen.'


In de stal is elke diergroep gescheiden en per diergroep wordt gewisseld van kleding en schoeisel. Ook voor het transport gelden strenge regels. 'Het gaat erom of je het voor jezelf en je personeel op kunt brengen om je voor 100 procent aan de regels te houden. De mens heeft hierin de belangrijkste rol.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer