Varkenspest waarschijnlijk vlakbij grens met Nederland

Op een zeugenbedrijf in het zuiden van de Duitse bestuursregio Eemsland zou Afrikaanse varkenspest zijn vastgesteld. Dat heeft het ministerie van Landbouw van de Duitse deelstaat Nedersaksen bekend gemaakt.

Varkenspest+waarschijnlijk+vlakbij+grens+met+Nederland
© Twan Wiermans

Het Friedrich Löffler Instituut (FLI) moet de onderzoeksresultaten nog officieel bevestigen. Om 13 uur houdt landbouwminister Barbara Otte-Kinast van Nedersaksen een persconferentie waarin de resultaten van het onderzoek bekend worden gemaakt. Het bedrijf zou op 5 kilometer van de plaats Emsbüren liggen. Deze plaats ligt op zo'n 25 kilometer bij de grens van Nederland, bij Twente.

Volgens Duitse media wordt al onderzoek gedaan hoe de varkenspest op het bedrijf is terecht gekomen. Agrarheute meldt dat insleep via wilde zwijnen of jachttochten op dit moment wordt uitgesloten. Verontreinigd sperma of voer wordt nader onderzocht. Het vermoeden bestaat dat er graan is gebruikt dat afkomstig is uit landen waar de ziekte flink rondgaat.


Hoge veedichtheid

Emsbüren geldt als een veehouderijgebied met een hoge veedichtheid. Duitse media denken dat een uitbraak van varkenspest in dit gebied grote gevolgen zal hebben. Het varkensbedrijf ligt aan de zuidgrens van de deelstaat Nedersaksen, dicht bij Nederland, maar ook dicht tegen de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Als varkenspest wordt bevestigd, worden de varkens van het bedrijf geruimd. Daarnaast komt er dan een beperkingsgebied in een straal van drie kilometer rondom het getroffen varkensbedrijf en observatiegebieden in een straal van 10 kilometer.


Maatregelen in Nederland

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) houdt de situatie bij onze oosterburen nauwlettend in de gaten en staat in contact met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Mocht de uitbraak bevestigd worden dan wordt vandaag nog bekeken welke maatregelen in Nederland extra nodig zijn of worden aanbevolen. Voor Duitsland geldt al een dubbele reiniging en ontsmetting.

Volgens de POV was een uitbraak in de wilde zwijnenpopulatie nog veel slechter nieuws geweest, omdat het dan onbeheersbaar is. De biosecurity op zowel Duitse als Nederlandse bedrijven is goed op orde. Het is wel zorgelijk dat de uitbraak plaatsvindt in een veedicht gebied, vindt de belangenorganisatie voor varkenshouders, met zowel aan de Duitse als Nederlandse kant van de grens relatief veel varkensbedrijven.

Het ministerie van LNV staat in nauw contact met de Duitse autoriteiten, laat een woordvoerder van minister Staghouwer weten. 'We beraden ons in de tussentijd op de situatie en mogelijke gevolgen en maatregelen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
 • Woensdag
  9° / 2°
  15 %
Meer weer