Drentse Staten steunen eigen provinciale stikstofaanpak

Gedeputeerde Henk Jumelet krijgt van de Drentse Provinciale Staten alle ruimte om in gebiedsprocessen oplossingen te zoeken voor het stikstofprobleem in die provincie. Het gewraakte kaartje van stikstofminister Christianne van der Wal met reductiedoelstellingen per gebied speelt verder geen rol meer.

Drentse+Staten+steunen+eigen+provinciale+stikstofaanpak
© Johan Wissink

'Doel is de natuur op orde te krijgen. Hoe je dat doet, wordt bij ons in Drenthe anders beoordeeld dan in Den Haag. Dat proces gaan we met elkaar aan: natuur, landbouw, industrie en transport', zei Jumelet tijdens een debat in Provinciale Staten. Nagenoeg alle fracties hadden even daarvoor al laten weten deze aanpak te steunen.

Alleen de Partij voor de Dieren riep op geen geld meer te steken in innovatie. Volgens Statenlid Renate Zuiker zijn deze bedrijfsaanpassingen de afgelopen tien jaar niet in staat geweest de stikstofemissie aanzienlijk te verminderen. 'Het helpt maar even. Over een paar jaar loopt de boer weer tegen een grens aan. Het is dus een doekje voor het bloeden.'


Versnellingsmaatregelen

Jumelet denkt daar anders over. Volgens hem zijn de technische versnellingsmaatregelen, waarvan de drie noordelijke provincies begin dit jaar een lijstje hebben ingediend in Den Haag, goed voor een aanzienlijke besparing op de stikstofuitstoot door agrarische bedrijven.

Samen met ingrepen uit de gebiedsprocessen denkt hij een heel eind te komen om de Drentse stikstofgevoelige natuur te kunnen verbeteren. Ook zijn er nog de bestaande verduurzamingsprogramma's voor de agrarische bedrijven en komen er aanvullende stalmaatregelen waar nog stimuleringsregelingen voor moeten komen. Of dat ook genoeg is voor de Haagse beleidsmakers, blijft nog even ongewis.


Rijksaanpak

Dat antwoord komt pas als de provincies volgend jaar zomer hun plan van aanpak voorleggen aan het Rijk. Jumelet liet eerder meermaals weten dat de nationale reductiedoelstellingen voor een aantal natuurgebieden niet haalbaar zijn.

'De eerste helft van de doelen komt daarom het eerst. We gaan ons niet druk maken over de laatste percentages', beloofde de gedeputeerde woensdag in de Statenvergadering. Deze zomer komt de provincie nog met zogeheten natuurdoelanalyses waarin de doelstellingen voor stikstof, waterbeheer en klimaat per gebied in kaart worden gebracht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer