Ruitzaai lijkt hogere opbrengst te geven

De opbrengst van mais bij ruitzaai lijkt hoger te zijn dan die van de gangbare zaai. Er is dit jaar naar schatting in Nederland meer dan 500 hectare mais ingezaaid volgens de nieuwe zaaimethode. Maar een hogere opbrengst blijkt niet het enige voordeel.

Ruitzaai+lijkt+hogere+opbrengst+te+geven
© René Luijmes

‘3 ton vers per hectare meer, dus ongeveer 1.000 kilo aan droge stof per hectare meer.’ Dat antwoordt melkveehouder Alfred Scholten uit Winterswijk Woold op de vraag wat de opbrengst is van ruitzaai in mais, ten opzichte van gangbare maisteelt.

Ruitzaai leverde hen gemiddeld 50 ton mais per hectare op; voor de gangbare teelt was dit 47 ton. Ook bleek dat er meer zetmeel van een hectare werd gehaald.

De hogere opbrengst is gebaseerd op een weging. Het gaat om een indicatie. Toch is er bij Duits onderzoek een positief effect te zien van ruitzaai op de opbrengst, in vergelijking tot gangbare teelt.

Zetmeel

‘Maar er zijn nog geen resultaten van echt vergelijkende proeven bekend’, stelt Herman van Schooten, onderzoeker van Wageningen UR Livestock Research. ‘In Duitsland werd bij onderzoek 6 tot 7 procent aan meeropbrengst gevonden. Het gaat om oud onderzoek.’

Uit ervaringen bij vier maistelers van vorig jaar blijkt dat er een opbrengstverhoging is van 8 procent. Verder wordt een gemiddelde meeropbrengst op een proefveld gemeld van 1,7 ton droge stof meer en 500 kilo zetmeel per hectare meer.

Bij ruitzaai wordt de mais gezaaid met een afstand van 37,5 centimeter van plant tot plant, in driehoeksverband. Hierbij is de afstand tussen de planten dus overal gelijk.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer