Gezondheidsonderzoek geitenhouderij haalt benodigde aantal patiënten niet

Het beoogde aantal van achthonderd patiënten voor onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III wordt niet gehaald. Het onderzoek levert daardoor niet voldoende data op om met zekerheid uitspraken te doen over de relatie tussen volksgezondheid (het voorkomen van longontsteking) en geitenhouderij.

Gezondheidsonderzoek+geitenhouderij+haalt+benodigde+aantal+pati%C3%ABnten+niet
© Twan Wiermans
Om aan voldoende data te komen, moeten circa achthonderd patiënten deelnemen aan het onderzoek. Er zijn nu pas vijftig patiënten onderzocht. De meeste longontstekingen vinden normaal gesproken in het najaar en de winter plaats. Maar de minister verwacht dat het totaal niet boven de 150 patiënten komt. Om wel aan het gewenste aantal patiënten te komen, zijn alternatieve strategieën onderzocht. Die zijn als niet uitvoerbaar beoordeeld of zouden geen bruikbare data opleveren.

'Omdat het beoogde aantal van 800 patiënten niet wordt gehaald is met (nog) minder zekerheid vast te stellen of er verschillende verwekkers van longontsteking zijn bij mensen die dichtbij en verder weg van een geitenhouderij wonen', schrijft landbouwminister Henk Staghouwer aan de Kamer. Het is op dit moment nog niet duidelijk wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben voor de conclusies in de totale eindrapportage van VGO III.


Eindrapportage

De eindrapportage komt als het onderzoek eind 2024 in zijn geheel is afgerond. De eindconclusies worden gebaseerd op de uitkomsten van de drie lopende onderzoeken: de patiëntenstudie (waarbij onder patiënten die met een longontsteking bij de huisarts komen wordt onderzocht welke ziekteverwekker de longontsteking heeft veroorzaakt), een onderzoek bij geitenhouders en een onderzoek bij geitenbedrijven. Ook epidemiologische analyses van huisartsengegevens worden hierbij betrokken.

'In algemene zin geldt dat er momenteel in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking worden gezien door huisartsen dan in voorgaande jaren', schrijft Staghouwer. Ook nu de coronamaatregelen zijn afgeschaald. 'Tegen de verwachtingen in', schrijft de minister. Verder noemt hij een lagere bereidheid om mee te werken aan het onderzoek. Er lijkt met name weerstand te zijn tegen het nemen van keel- of neusswabs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer