Interpera: 'Perenoogst in Europa wordt dit jaar gemiddeld'

De belangrijkste landen voor peren in Europa voorspellen voor 2022 een gemiddelde opbrengst. Ook de kwaliteit van de vruchten in Nederland, België, Italië, Frankrijk en Spanje lijkt tot nu toe goed.

Interpera%3A+%27Perenoogst+in+Europa+wordt+dit+jaar+gemiddeld%27
© William Hoogteyling

Woensdag gaven specialisten van de landen toelichting op het verloop van het groeiseizoen en de verwachte oogst. Ze spraken op het internationale perencongres Interpera in Rotterdam. Afgevaardigden uit Duitsland en Polen ontbraken.

Mededirecteur Joop Vernooij van Staay Food Group denkt dat de perenoogst in Nederland vergelijkbaar wordt met die van 2020. 'De bloei was vroeg maar goed, met op de meeste percelen nauwelijks vorstschade', stelt hij. 'Ook de vruchtzetting is prima. Er hangen voldoende aantallen en de kwaliteit lijkt goed. Wel is er op sommige plekken in de Betuwe sprake van hagelschade', constateert Vernooij. 'Verder zijn de regionale verschillen niet groot.'


Nachtvorst in België

De prognose voor buurland België is nagenoeg hetzelfde. Wel had het land in de nacht van 2 op 3 april te maken met vorst. In sommige plaatsen daalde de temperatuur tot 6 graden onder nul. Dat zorgde vooral in Conference-peren voor veel schade. Voordeel van dit ras is dat het ook bij bloesemschade nog een goede vruchtzetting kan hebben. Wat betreft volume verwacht België iets minder te oogsten dan vorig jaar.Italië is positief gestemd over de oogst van 2022. Vorig jaar was er in het Zuid-Europese land sprake van een misoogst door nachtvorstschade in het voorjaar en later met de schildwants. Dit seizoen verwacht Italië door een prima bloeiperiode en een normale vruchtzetting goede peren te plukken.


Areaalafname Abate en Conference

Vooral van Kaiser Alexander en Doyenné du Comice wordt veel verwacht. Overigens is het areaal van de grote rassen Abate en Conference afgenomen. De Fransen rekenen op een lichte productiestijging. Vorig jaar had Frankrijk door strenge voorjaarsvorst veel schade.

In het Noorden zal de productie nog beter zijn dan elders. De impact van de nachtvorst begin april 2022 is niet groot. De kwaliteit van de vruchten ziet er goed uit met soms een misvormde peer. Spanje kreeg in april te maken met een strenge en langdurige vorstperiode. Daarom verwacht het land minder peren te plukken dan vorig jaar.

De bomen kenden eerst een aanzienlijke groeiachterstand, maar door de huidige hoge temperaturen zijn de vruchten bezig aan een inhaalslag. Portugese plukkers krijgen het minder druk. In Portugal hebben de peren schade opgelopen door de droge winter en daarna veel regen en hagel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer