Kritiek op uitlatingen BBB-leider Van der Plas

BBB-leider Caroline van der Plas heeft donderdag tijdens het stikstofdebat flinke kritiek gekregen van diverse partijen. Zo riepen meerdere partijen haar op om haar kritiek op wetenschappers te matigen.

Kritiek+op+uitlatingen+BBB%2Dleider+Van+der+Plas
© Dirk Hol

Van der Plas sprak onder meer twijfel uit over het werk van wetenschapper Leen Hordijk, die voor het ministerie van landbouw onderzoek deed naar de betrouwbaarheid van het model waarmee het RIVM stikstofneerslag meet. Volgens GroenLinks-voorman Jesse Klaver brengt zij onderzoekers mogelijk in gevaar. CDA'er Derk Boswijk sprak van ondermijning en vindt dat Van der Plas 'een grens over' is gegaan.


Volg het debat via de livestream

De BBB-fractievoorzitter bestreed later tijdens het stikstofdebat dat zij daarmee de integriteit van Hordijk in twijfel trok, toen Klaver haar dat verweet. De BBB-leider weigerde haar woorden over Hordijk terug te nemen. Ook Klavers oproep om haar toon in het debat te matigen, hoonde zij weg. 'Ik sta ergens voor', beet zij hem toe.


Terug naar de tekentafel

Met betrekking tot het stikstof stelde Van der Plas dat coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie het stikstofplan 'terug naar de tekentafel' moeten sturen. Het maatwerk dat het kabinet beoogt, door zich onder meer op zogeheten piekbelasters te richten, is volgens haar vooral bedoeld om 'slecht beleid te maskeren'.


Van der Plas vindt dat boeren meer financiële ruimte moeten krijgen om te innoveren, om zo de stikstofuitstoot te beperken. 'De boeren vragen niet om geld om nog meer dieren te kopen, maar ze willen verduurzamen. En krijgen van de bank te horen: dat gaan we niet doen.' Dat vindt ze 'ronduit schandalig' van de banken. Ze wijst erop dat ook de auto-industrie inmiddels schoner is dankzij innovatie. 'De auto-stapel is ook nooit gehalveerd.'


Alternatief stikstofplan

Van der Plas kwam deze week samen met JA21 met een alternatief stikstofplan. Een belangrijk element daarin is het samenvoegen van kleinere natuurgebieden die nu afzonderlijk bescherming genieten. Dat zou lucht moeten geven aan zowel de landbouw als de woningbouw.

VVD'er Thom van Campen spreekt sympathie uit voor dat idee en zegt dat bij hem de 'politieke wil' er wel is om erin mee te gaan. Niet voor niets kwamen de liberalen zelf eerder al met een soortgelijk voorstel, maar het is juridisch echt niet haalbaar, benadrukt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer