Boerenprotest in Stroe: dit moet je weten

De organisatie van het boerenprotest op 22 juni in Stroe houdt rekening met wel 20.000 deelnemers. Tot de sprekers behoren onder meer politica Caroline van der Plas (BBB) en LTO-voorzitter Sjaak van der Tak. Mooi Wark sluit de manifestatie af.

Boerenprotest+in+Stroe%3A+dit+moet+je+weten
© Dirk Hol

Naast Tweede Kamerlid Van der Plas spreken ook burgemeester René Verhulst van Ede (CDA) en Zeeuws Statenlid Bertie Steur, ook voormalig deelnemer van Boer zoekt Vrouw, op de landelijke actiedag. Er komen naast Van der Plas nog meer politici spreken, wie precies is nog niet bekendgemaakt. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) heeft zijn aanwezigheid aangekondigd, maar heeft vooralsnog geen spreektijd op het podium. Hij kondigt op Twitter aan wel met boeren in gesprek te willen.


Programma

De manifestatie wordt gehouden op het terrein van een melkveehouder aan de Heetkamperweg in Stroe, gemeente Barneveld. Het programma start om 12.00 uur. Naast de genoemde sprekers zijn onder meer Bart Kemp (Agractie), Henk Bleker (NMV), Mark van den Oever (FDF) en Sieta van Keimpema (DDB) aanwezig.

Het programma (zie onderaan dit bericht) met sprekers duurt tot 14.30 uur. Afsluitend is er een optreden van de band Mooi Wark.


Verkeersmaatregelen in en om Stroe

Het boerenprotest woensdag in het buitengebied van Stroe (Gelderland) leidt tot een aantal verkeersmaatregelen in die omgeving. Demonstranten moeten woensdag via de provinciale weg N310 naar het terrein in Stroe komen waar het protest wordt gehouden. Voor doorgaand verkeer is die weg gesloten. De op- en afritten bij afslag 17 van de nabijgelegen A1 zijn de hele dag dicht, staat daar alvast aangekondigd op een waarschuwingsbord.

De doorgaande Wolweg in Stroe - nabij het manifestatieterrein- wordt door verkeersregelaars zoveel mogelijk vrijgehouden voor bestemmingsverkeer. In de loop van woensdag kunnen meer verkeersmaatregelen volgen, aldus de gemeente. Automobilisten krijgen het advies een routeplanner te gebruiken, want een gebruikelijke route kan er woensdag heel anders uitzien.

De demonstratie heeft tevens gevolgen voor het openbaar vervoer. Vervoerder Keolis denkt dat bussen vertraging kunnen oplopen. Ook zouden er lijnen helemaal uit kunnen vallen. Barneveld raadt iedereen die in de buurt van Stroe moet zijn aan om voor vertrek eerst naar de actuele verkeersinformatie te kijken.


Trekkers niet op de snelweg

Trekkers mogen niet op de snelweg rijden. Boeren die woensdag met een tractor of ander landbouwvoertuig naar de actiedag in de Gelderse Vallei gaan, mogen niet over snelwegen of autowegen rijden. De politie gaat die verkeersregel 'waar het nodig en mogelijk is' actief handhaven, laat een woordvoerder weten.

Weggebruikers moeten woensdag rekening houden met een zeer zware ochtend- en avondspits, waarschuwt Rijkswaterstaat. Ook buiten die spitstijden kan het extra druk zijn op de snelweg. Rijkswaterstaat verwacht de meeste gevolgen in het midden en oosten van het land. Maar ook bijvoorbeeld rondom Den Haag kan er verkeershinder zijn. De ANWB voorziet forse verkeershinder op de A1, A30 en A12.


Samen rijden

Boeren uit heel het land komen naar Stroe, van wie veel met tractoren. Ze verzamelen op diverse plaatsen in het land om vervolgens samen naar de Gelderse Vallei te rijden. Leden van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) laten weten dat ze 's morgens met honderden tractoren willen vertrekken vanuit plaatsen als Schaijk (Noord-Brabant), Bathmen (Overijssel) en Bant (Flevoland). Ook boeren van Schiermonnikoog doen mee aan het protest. Zij hebben hun tractor alvast op het vasteland geparkeerd.

LTO Noord laat weten dat boeren op de Veluwe voor het protest in Stroe bijeenkomen bij de gemeentehuizen in Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Heerde en Epe. In Oldebroek krijgen ze een ontbijt aangeboden door burgemeester Tanja Haseloop. Ook gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van de provincie Gelderland is daarbij.


Alcoholverbod

In het Gelderse Stroe en het omliggende buitengebied geldt vanaf woensdag 00.00 uur een alcoholverbod. Het verbod duurt tot 24.00 uur woensdag. Het verbod schrijft voor dat het verboden is om alcohol te drinken en mensen mogen ook geen aangebroken verpakkingen met alcoholhoudende drank bij zich hebben. De organisaties van het protest hebben aangegeven daar woensdag op toe te zien.

De boerenorganisaties roepen deelnemers op om er 'een vreedzame demonstratie' van te maken. Nieuwe Oogst doet woensdagmiddag via de site geregeld verslag vanaf locatie.


© Dirk Hol

Downloads
Programma 22 juni

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer