Melkveehouder heeft baat bij eigen bos

Een deel van het klimaatbos van biologisch melkveehouder Henk Hoefnagel uit het Gelderse Beneden-Leeuwen is vorige week geoogst. De elzen worden na versnippering gebruikt als stalstrooisel.

De oogst van Hoefnagels elzen was onderdeel van de workshop 'Bomen op het melkveebedrijf', georganiseerd door CLM Onderzoek en Advies en stichting Probos. Belangstellenden konden in de praktijk zien hoe de houtsnippers op het melkveebedrijf worden gebruikt.

Belangrijke aspecten als kosten, baten en de biodiversiteitswaarde van de bomen zijn jarenlang onderzocht en in kaart zijn gebracht. Hoefnagel heeft er een nuchtere kijk op. 'Voor mij is het hout het belangrijkste. Want ik wil niet afhankelijk zijn van de marktprijzen. Dat het een gunstig effect heeft op de CO2-uitstoot van mijn bedrijf is natuurlijk mooi meegenomen', zegt hij.


Snelgroeiende bomen

Erik van Well van CLM Onderzoek en Advies heeft het jarenlange project begeleid. 'Dit onderzoek heeft voor ons, de boer en Probos veel gegevens opgeleverd. Je moet ook eerlijk zijn dat we dit niet op elke locatie kunnen toepassen. Want je kunt niet overal zomaar geschikte snelgroeiende bomen planten. Als het om echte productiegrond gaat, dan is het planten van bomen al helemaal niet interessant voor een boer. Henk Hoefnagel kan vrij goedkoop dit perceel pachten en dan is het natuurlijk een ander verhaal', licht hij toe.

De houtsnippers worden op het melkveebedrijf gebruikt als ligbed voor het vee. Uiteindelijk worden ze als compost op het land uitgereden. Van Well is enthousiast over het uiteindelijke effect van deze manier van het houtgebruik. 'Als je dan ziet hoeveel koolstof Henk Hoefnagel via zijn hout weer in de bodem brengt, dan heeft hij met deze bedrijfsvoering in de afgelopen jaren klimaatneutraal geboerd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer