Zorgen over psychische gesteldheid boeren in Gelderse Vallei

'Dan is het fipronil, dan is het vogelgriep, nu is het stikstof.' Boeren in de Gelderse Vallei kampen met geestelijke gezondheidsproblemen omdat ze niet meer weten waar ze aan toe zijn', constateert voorzitter Wim Brouwer van LTO Noord-afdeling Gelderse Vallei.

Dinsdagochtend gingen boeren en het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in gesprek over de impact van de stikstofplannen van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Als de plannen van Van der Wal doorgang vinden, dan wordt de Gelderse Vallei hard getroffen. 'We moeten ons nu echt zorgen maken over enkele collega's', zegt kalverhouder Brouwer uit Barneveld. 'Sommige bedrijven staan op het punt om overgenomen te worden, maar die weten echt niet welke kant dit opgaat, dus die zitten in een lastige situatie.'

Burgemeester Jan Luteijn van Barneveld staat achter de boeren in zijn gemeente. 'Dit is een enorme ingreep. Wij hebben niet de kennis in huis om weerwoord te bieden aan de landelijke overheid, maar we moeten ons echt afvragen of dit de consequentie mag zijn van onze voedselveiligheid en economische activiteiten in de Gelderse Vallei', stelt hij.


Aanpak provincie

Brouwer is in hoofdlijnen tevreden met de aanpak van provincie Gelderland die eerder heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in de genoemde percentages waarmee de stikstofuitstoot omlaag moet. Luteijn: 'We gaan met de provincie in gesprek en alle consequenties doornemen. We willen meebewegen met wat de sector daadwerkelijk nodig heeft.'

Brouwer: 'We wisten dat er wat kwam, maar de definitieve brief kwam binnen als een bom. We willen echt wel stappen zetten om te innoveren, maar met het lukraak wegkopen van boerderijen zitten we anders in de wedstrijd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer