Bordspel Om Tafel maakt bedrijfsopvolging bespreekbaar

Met het nieuwe bordspel Om Tafel krijgen bedrijfsopvolgers een beter beeld van wat er allemaal bij een overname komt kijken. Daarnaast maakt het spel bedrijfsopvolging bespreekbaar. Een familie die zelf met bedrijfsopvolging te maken heeft, speelt het spel hier voor het eerst op hun melkveebedrijf in Friesland.

Om Tafel is een samenwerking tussen onderzoekers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein, NHL Stenden, spelontwikkelaar 8D Games en het agrarische werkveld. De spelers worden spelfamilie Beukenboom. Op de boerderij van familie Beukenboom staat een overname gepland en de spelers moeten er samen voor zorgen dat die goed verloopt.

Docent-onderzoeker Gelein Biewenga van Van Hall Larenstein licht het bordspel toe: 'Tijdens het spelen komen er dilemma's voorbij waar je het met elkaar over moet hebben.' Dat blijkt ook bij de Friese familie die het spel probeert, maar hier liever niet met naam en toenaam wordt genoemd.


Andere rol spelen

De zoon uit deze familie gaat het bedrijf overnemen. Tijdens het spel had hij de rol van ma Beukenboom. 'Doordat je een andere rol speelt, verplaats je je ook in die ander', legt hij uit. Vader speelde dochter Tes Beukenboom. 'Maar ik ging ook de vader spelen, omdat ik hier de vader ben. Mijn zoon wil het graag overnemen. We hebben de maatschapsakte getekend, maar onze dochter wist het in principe nog niet. Door het spel kom je erachter dat je dat toch even anders moet doen.'

• De Expeditie Dagen bedrijfsopvolging vinden op 10 en 11 juni plaats. Hier vind je meer informatie en kunnen belangstellenden zich aanmelden.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer