Nederlandse kaasprijzen stijgen verder

De prijzen van de Nederlandse kazen stegen in februari gemiddeld 26,3 procent ten opzichte van 2021. Dat is ook meer dan de 22,2 procent in januari. Waar de prijzen stegen, daalde de wereldwijde handel in Gouda, Edammer en Maasdammer in februari 9,7 procent. Dat is ruim 2 procent meer dan de daling in januari, blijkt uit de update van datananalysebureau A-Insights.

Nederlandse+kaasprijzen+stijgen+verder
© DIRK HOL

De daling van de melkproductie in de belangrijkste Europese melkproductielanden Duitsland, Nederland en Frankrijk heeft volgens de MarketMonitor van A-Insights effect op de productie en daarmee de wereldwijde handel in Nederlandse kazen.Vooral de productie van Gouda daalt met 13,4 procent flink in februari ten opzichte van februari 2021. De productie van Edammer daalt 3,4 procent, de productie van Maasdammer levert het minste met 0,4 procent in.De export van Nederlandse kazen daalt vooral vanuit Nederland. Het volume gaat met 6.134 ton (circa 15 procent) omlaag naar 35.731 ton. Vanuit Duitsland, de tweede producent van Nederlandse kazen wereldwijd, daalt de export met 2.927 ton naar 25.077 ton, een daling van ruim 10 procent.


Gevolgen lagere productie voor de prijs

De lagere productie heeft flinke gevolgen voor de prijzen. Edammer is in februari 34,3 procent duurder dan in februari 2021. De prijs van Gouda stijgt 25,4 procent. De kleine productiedaling van Maasdammer heeft ook het kleinste prijseffect met een stijging van 4,8 procent.

Het prijseffect op de exportmarkten is het grooste in Duitsland, daar stijgt de prijs voor exportkaas met 1,19 euro per kilo. Voor de exportkaas vanuit Nederland moet in februari dit jaar 77 cent per kilo meer worden betaald. De prijs voor Nederlandse kaas vanuit Nederland is met gemiddeld 4,71 euro per kilo het hoogste.Op de importmarkten is de prijs in Duitsland vrijwel het hoogste. De prijs komt met 5,02 euro per kilo voor het eerst boven de 5 euro uit. Alleen in Hongarije moet met 5,14 euro per kilo nog een hogere prijs worden betaald voor Nederlandse kaas. Het importvolume van Duitsland is daarbij flink gekrompen met 2,752 ton naar 10.022 ton. De import van Nederlandse kazen door Japan gaat ook fors terug en halveert in februari dit jaar ongeveer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer