Energie en voedsel van één perceel

Energiebedrijf Vattenfall, onderzoeksinstelling TNO, Aeres Hogeschool en landbouwbedrijf Erf bv testen in een project de combinatie van zonnepanelen en strokenteelt.

Energie+en+voedsel+van+%C3%A9%C3%A9n+perceel
© Vattenfall

Ingeklemd tussen de A6 en A27 ligt bij Almere in Zuidelijk Flevoland ongeveer 5 hectare grond waar in mei 2022 het zonnepark Symbizon moet komen. Met de aanleg start ook een vierjarig project om te onderzoeken in hoeverre de teelt van landbouwgewassen in stroken samengaat met de plaatsing van zonnepanelen. De grond wordt voor de duur van het project uitgegeven door het Rijksvastgoedbedrijf.

'Wij bekijken of de combinatie mogelijkheden biedt', meldt Carel Kooij, namens Vattenfall projectleider van Symbizon. 'Het doel is zoeken naar een systeem voor het opwekken van zoveel mogelijk energie en optimaal gebruik van de grond voor de productie van voedsel. Dit sluit aan op de maatschappelijke discussie over het verlies van kostbare landbouwgrond voor het winnen van energie.'


Verschillende combinaties

Op het perceel worden verschillende combinaties van zonnepanelen en strokenteelt met onder meer aardappelen, koolsoorten, erwten, bonen, granen en grasklaver getest. Dit zijn gewassen die Erf bv standaard ook teelt in stroken op het biologische landbouwbedrijf in Zeewolde.

Ook komen er op het pilotperceel referentievelden met alleen de gewassen in stroken geteeld. Dit geeft informatie over de invloed van de zonnepanelen op de productie van de gewassen. In de combinatie variëren de gewasstroken tussen de panelen in breedte van 7 tot 14 meter.

Om te zorgen voor voldoende energieopbrengst, gebruikt Vattenfall in het project dubbelzijdige zonnepanelen. Kooij legt uit dat het hiermee mogelijk is om het gereflecteerde licht van de bodem en van de gewassen op te vangen en ook te gebruiken voor de energieproductie. 'Normaal gaan we in Nederland uit van 950 vollasturen voor de productie van zonne-energie. Met deze panelen verwachten we een meeropbrengst van 20 procent.'


Meedraaien met de zon

Verder staan de panelen op het perceel in een vaste installatie op één poot. Ze kunnen daardoor meedraaien met de zon om de energieopbrengst verder te optimaliseren. TNO gaat als onderdeel van het project een zonvolgalgoritme ontwikkelen om steeds de juiste balans te vinden tussen gewasopbrengsten en energieproductie.

'We besteden de vier jaar in dit project aan verzamelen van informatie en opdoen van kennis door meten en monitoren', verklaart Kooij. 'Daarna moet duidelijk zijn of er voldoende perspectief is om hiermee door te gaan.' Als het project is afgelopen, blijft het zonnepark Symbizon nog tien jaar staan. Voor het onderzoeksproject ontvangen de initiatiefnemers een bijdrage van de Topsector Energie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer