Boeren gaan slenken Boetelerveld beheren

Drie agrarisch ondernemers gaan de komende jaren gezamenlijk het beheer van een slenk ten noorden van het Overijsselse Natura 2000-gebied Boetelerveld beheren.

Boeren+gaan+slenken+Boetelerveld+beheren
© Rianne den Balvert

De slenk is een natte laagte in het landschap en maakt deel uit van de grotere slenkenstructuur in en buiten het Boetelerveld. Bijzondere planten in het natuurgebied worden voorzien van voor hen voedselarm grondwater. Dat is nodig voor het voortbestaan van deze planten.

De slenk, ongeveer 18 hectare groot, was jarenlang agrarisch in gebruik door een boer die is verplaatst. De slenk is inmiddels hersteld en aangekocht door de provincie Overijssel. Die gaat het beheer laten uitvoeren door een samenwerkingsverband van drie agrarische bedrijven.

Melkveehouder Terry Heuven uit Haarle is een van de drie beheerders. 'Provincie Overijssel heeft boeren rond Boetelerveld gevraagd of ze belangstelling hadden om de slenk te beheren. Daarvoor moest een gemotiveerd verhaal worden ingediend over hoe dat beheer kan worden ingepast in de bedrijfsvoering.' Het voorstel dat Heuven samen met twee collega-melkveehouders indiende, werd gehonoreerd.


Kruidenrijk grasland

De veehouders gaan in de slenk kruidenrijk grasland beheren dat niet intensief wordt bemest maar wel vaak wordt gemaaid. Het voer wordt gebruikt voor melkkoeien en jongvee. Voor het gebruik van de grond betalen ze een gangbare pacht, maar ze krijgen wel een vergoeding voor hun werkzaamheden. Het gaat om een pilot van drie jaar.

Heuven: 'Wij denken dat boeren net zo goed natuur kunnen beheren als de terreinbeherende organisatie's. Nu kunnen we dat in de praktijk laten zien.'

De boeren werken in de pilot samen met Landschap Overijssel en het Louis Bolk Instituut. 'We hopen dat we elkaar de komende drie jaar leren kennen en dat dit resulteert in een prettige en langdurige samenwerking en voortzetting van het beheer', aldus Heuven.


Voorbeeld voor heel Nederland

Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) noemt de pilot met de slenk een mooi voorbeeld voor heel Nederland. 'In de maatschappelijke discussie over de toekomst en het perspectief voor de landbouw komt geregeld de optie van agrarisch natuurbeheer als aanvullend verdienmodel voor boeren ter sprake. Nu kunnen we daadwerkelijk een eerste stap zetten.'

Ten Bolscher hoopt dat dit initiatief uitgroeit tot een landelijk voorbeeld van geslaagd agrarisch natuurbeheer. Hij verwacht dat het een bijdrage kan leveren aan een duurzaam en robuust verdienmodel en anderzijds aan een verbetering en versterking van de natuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer