WER: lichte investeringsstijging glastuinbouw, balanswaarde vrij stabiel

De investeringen in de glastuinbouw bedroegen in 2020 gemiddeld 230.000 euro per bedrijf. Dat is een kleine toename ten opzichte van 2019, blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research (WER).

WER%3A+lichte+investeringsstijging+glastuinbouw%2C+balanswaarde+vrij+stabiel
© Vidiphoto

Volgens WER komt dat vooral door een groei van investeringen in machines en installaties. Ruim twee derde van de investering vielen onder de categorie installaties en machines, een kwart op glasopstanden. Dankzij de betere economische resultaten in de laatste jaren, blijft het investeringsniveau boven het niveau van de periode voor 2017.


Ongeveer de helft van de glastuinders investeerde in 2020 meer dan 50.000 euro, terwijl een kwart van de bedrijven minder dan 10.000 euro uitgaf aan investeringen. Daaruit blijkt dat de jaarlijkse spreiding binnen de sector groot blijft.


Glasgroentebedrijven

De WER-gegevens tonen dat in de sector met gemiddeld 290.000 euro het investeringsniveau in 2020 het hoogst lag bij de glasgroentebedrijven. Verder blijkt dat het gemiddelde balanstotaal van glastuinders in 2020 bijna 4 miljoen euro per bedrijf was.


Van het balanstotaal lag een kwart vast in grond. Gebouwen en glasopstanden vertegenwoordigen een waarde van ruim 600.000 euro. Zowel de langlopende schulden als het eigen vermogen liepen in 2020 iets op, meldt WER. Daardoor bleef de solvabiliteit in 2020 met 59 procent nagenoeg ongewijzigd.


Balanswaarde

De balanswaarde van de glasgroentebedrijven en de pot- en perkplantentelers is hoger dan van de snijbloemenbedrijven. De voornaamste balanspost bij groentebedrijven is grond, met 25 procent van het totaal. Bij pot- en perkplanten maakt de waarde van de planten 25 procent uit van de totale waarde van het bedrijf.

WER meldt dat de solvabiliteit in de glastuinbouw in vergelijking met grondgebonden sectoren in de land- en tuinbouw laag is. De drie subsectoren kennen een solvabiliteit van ongeveer 60 procent. De spreiding tussen de bedrijven is hierin groot: 20 procent van de bedrijven heeft een solvabiliteit van minder dan 41 procent. Volgens WER komt dit percentage overeen met het niveau dat banken als minimum eisen als buffer bij financieringsaanvragen.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer