Nederland tegen verlenging azool

Nederland heeft deze week in Brussel tegen een tijdelijke verlenging van de werkzame stof tebuconazool gestemd. Dit gebeurde tijdens een vergadering van het Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF).

Nederland+tegen+verlenging+azool
© John Oud

Tebuconazool is een van 52 werkzame stoffen waarvan de Europese Commissie (EC) de toelating tijdelijk wil verlengen. De voortzetting van het gebruik is voor een jaar omdat een toelatingsbesluit buiten de schuld van de aanvrager niet op tijd is genomen.

Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de herbeoordeling van werkzame stoffen zeer complex is. Hierdoor duren procedure soms langer dan voorzien.
Zonder de tijdelijke verlenging zouden de 52 werkzame stoffen, waaronder een aantal potentiële laagrisicostoffen, van de markt verdwijnen zonder dat ze zorgvuldig zijn beoordeeld, stelt de bewindsman.


Instemming

Om die reden heeft Nederland in Brussel ingestemd met het langere gebruik van de stoffen, met uitzondering van de azool. Tebuconazool is een van vijf azolen waarover de Tweede Kamer in 2013 een motie van de Partij voor de Dieren heeft aangenomen. Daarin werd gepleit deze stoffen van de markt te weren.

De fungicide speelt een rol bij de verspreiding van de schimmel aspergillus fumigatus, die resistent is tegen azolen. In het bollenvak is de opslag van plantenafval bijvoorbeeld een voedingsbodem voor deze schimmel die bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem ernstige longinfecties kan veroorzaken.


Eerdere verlenging

Vorig jaar werd het gebruik van tebuconazool ook om dezelfde reden met een jaar verlengd. De EC gaf eerder dit jaar vijf Europese agentschappen de opdracht een onderzoek naar aspergillus fumigatus en de resistentie van deze schimmel tegen azolen uit te voeren.

Tijdens de SCoPAFF-vergadering stonden ook andere toelatingen van werkzame stoffen op de agenda. In lijn met de EC stemt de Nederlandse overheid in met een hernieuwde toelating van bifenazaat (voor de bestrijding van mijten), mits telers het alleen gebruiken bij niet-eetbare gewassen en in kassen.


Goed gevuld

Ook is Nederland voorstander van de inzet van paraffine oliën als fungicide. De werkzame stof wordt al gebruikt als insecticide en acaricide in de teelt van bijvoorbeeld pootaardappelen, bloembollen, fruit en boomkwekerijgewassen.

LTO Nederland merkt naar aanleiding van de SCoPAFF-bijeenkomst op dat het belangrijk is dat de gereedschapskist met middelen goed gevuld blijft voor de teler.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer