Boeren Zuidwest-Drenthe willen duidelijkheid gemeenten

Boeren in Zuidwest-Drenthe missen al heel lang duidelijkheid van hun gemeenten Westerveld en De Wolden over het plattelandsbeleid. Dat is een van de uitkomsten uit een onderzoek onder de agrarische bedrijven naar het toekomstperspectief.

Boeren+Zuidwest%2DDrenthe+willen+duidelijkheid+gemeenten
© Rene Eijsink

De ondervraagde boeren zeggen grote behoefte aan een duidelijke koers te hebben, waarin hun belangen in het landelijk gebied een heldere plek krijgen. Het gaat dan om de balans tussen natuur, agrariërs en toerisme in hun gemeenten.

De energietransitie, stikstofproblematiek, klimaatopgave en aandacht voor biodiversiteit en landschap hebben gevolgen voor de toekomst van agrarische bedrijven. Daarom hebben gemeenten Westerveld en De Wolden in het najaar van 2021 een onderzoek laten uitvoeren onder de agrarisch ondernemers door Stichting Stimuland.


Gezonde toekomst

Het doel van dit onderzoek was te horen wat de boeren bezighoudt, wat zij nodig hebben voor een gezonde toekomst en welke rol zij daarin zien voor de gemeenten. De toekomst van de agrarische bedrijven wordt volgens de ondernemers zowel bepaald door markt- en prijsontwikkelingen als door wet- en regelgeving.

Maar ook het imago van de landbouw is een belangrijke factor. 'Wat boeren nodig hebben, is duidelijkheid in wet- en regelgeving. Een heldere koers is de basis voor verantwoorde investeringen en biedt handelingsperspectief voor de langere termijn', stellen de onderzoekers vast.


Dialoog

De ondernemers vinden de dialoog met de gemeente van groot belang. Uit het onderzoek blijkt dat zij zich afvragen waar hun sector staat ten opzichte van bijvoorbeeld recreatie en toerisme. Ze zien ook een rol voor de gemeenten in het ruimtelijk beleid en bij het vertellen van het echte verhaal over het boerenbestaan. Ook willen zij graag meer waardering voor de bijdrage die boeren leveren aan het landschap.

In het rapport staan verschillende aanbevelingen aan de gemeenten over deze thema’s. Voor gemeente Westerveld is duidelijk naar voren gekomen dat de agrarische sector behoefte heeft aan structurele aandacht van de gemeente. In De Wolden staat de hoe-vraag centraal.


Transitiefonds Toekomstgerichte landbouw

De onderzoeksresultaten helpen bij het instellen van een Transitiefonds Toekomstgerichte landbouw, waarvoor in De Wolden 300.000 euro is gereserveerd van 2022 tot en met 2025. Daarnaast levert het onderzoek waardevolle informatie voor de actualisatie van het Economisch Actieplan De Wolden.


De tekst gaat door onder de video

Het onderzoek werd vorig jaar gehouden onder 660 agrarische bedrijven in de twee gemeenten, waarbij 121 boeren de vragenlijst helemaal invulden. Ook waren er verdiepende keukentafelgesprekken. De antwoorden zijn verwerkt in een rapportage. De uitkomsten van het onderzoek en de reacties van beide gemeenten zijn ook te zien in bovenstaande video.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer