Finaal besluit derogatie pas in september

De Europese Commissie geeft naar verwachting pas in september definitief uitsluitsel over verlenging van de Nederlandse derogatie. Mogelijk komt in juni wel meer duidelijkheid over of dat een 'ja' of een 'nee' wordt.

Finaal+besluit+derogatie+pas+in+september
© Ruben Meijerink

Nederland presenteert donderdag de plannen voor het verbeteren van de waterkwaliteit aan de nitraatcommissie van de Europese Commissie. Het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn en de gebiedsgerichte aanpak van de stikstofcrisis zijn daarvan de belangrijkste onderdelen.

Landbouwminister Henk Staghouwer zei dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer dat hij Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius voor Milieu heeft gevraagd of hij in juni al wel een intentieverklaring wil afgeven over welke richting het besluit van het nitraatcomité op gaat. 'Hij heeft nog geen harde toezegging gedaan, maar wil wel meedenken', aldus Staghouwer.


Een besluit over de derogatie voor de zomer is belangrijk omdat in die periode veel mest op het land wordt gebracht. De Partij voor de Dieren wilde tijdens het debat van Staghouwer weten of hij al maatregelen in gedachten heeft voor als de derogatie niet wordt verlengd. De bewindsman acht dat nu niet nodig. Hij verwacht met de intentieverklaring in juni boeren nog op tijd van dienst te kunnen zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer