Tijdelijke vrijstelling Verimark voor tomaten

Het ministerie van LNV heeft een tijdelijke vrijstelling afgegeven voor het insectenbestrijdingsmiddel Verimark ter bescherming van de bedekte substraatteelt van tomaat tegen de tabakswittevlieg (bemisia).

Tijdelijke+vrijstelling+Verimark+voor+tomaten
© Nieuwe Oogst

De vrijstelling is mede afgegeven op verzoek van Glastuinbouw Nederland. De brancheorganisatie stelt dat de directe schade door tabakswittevlieg teeltbedreigend is voor de geïntegreerde bedekte teelt van tomaat. Het huidig beschikbare pakket aan middelen en maatregelen is hiervoor niet afdoende.


Jaarrond

Vincent van der Lans, voorzitter van de landelijke commissie Tomaat, benadrukt dat het noodzakelijk is dat Verimark een echte toelating krijgt en jaarrond inzetbaar is voor de tomatenteelt. Naast de directe schade van de tabakswittevlieg in tomaten, is de vlieg ook een belangrijke vector voor virusoverdracht. Het tomatenchlorosevirus, ToCV, is een van de virussen die door bemisia wordt verspreid.

Mede door de inzet van de sector, middels een ketenbreed sectorplan, is het probleem sterk verminderd, laat Glastuinbouw Nederland weten. De organisatie heeft een herhaald vrijstellingsverzoek ingediend om het middel voor de Nederlandse tomatenteler ook inzetbaar te krijgen vanaf 15 juli 2022 voor een periode van 120 dagen.

Verimark is uitsluitend toegelaten als insectenbestrijdingsmiddel door middel van druppelbehandeling. De verdere voorwaarden zijn te vinden in de Staatscourant.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer