Gecoate meststoffen geven bij phalaenopsis minder emissie

Kwekers van phalaenopsis zoeken een methode om de emissie van meststoffen te verlagen en een goede kwaliteit en productie te realiseren. Dat blijkt mogelijk door bij de start van de teelt gecoate meststoffen toe te voegen aan de pot.

Gecoate+meststoffen+geven+bij+phalaenopsis+minder+emissie
© Wageningen University en Research

Dit blijkt uit onderzoek door de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR). Controlled Released Fertilizers (CRF-korrels) zijn gecoate meststoffen met een gecontroleerde, vaste afgifte van meststoffen en worden bij de start van de teelt toegediend.

Phalaenopsispotplanten worden in bark geteeld en met de watergift van bovenaf worden meststoffen meegegeven. Gevolg is dat veel meststoffen niet in de pot, maar op de grond belanden. Vanaf 2027 moet de emissie van meststoffen nagenoeg nul zijn. Al het drainwater moet worden hergebruikt.


Effect CRF-korrels

De WUR onderzocht het effect van het gebruik van CRF-korrels in de pot op de emissie van meststoffen. De gecoate korrels geven vanaf de start van de teelt gedurende 16 tot 18 maanden dagelijks een kleine vaste hoeveelheid meststoffen af aan de plant die is afgestemd op wat de plant elke dag nodig heeft. Daardoor hoeven er minder meststoffen in de beregening van bovenaf.

Bovendien werd al het water dat naast de pot viel en onder uit de pot draineerde, opgevangen en hergebruikt bij de volgende watergift. Het onderzoek vond plaats op een praktijkbedrijf waar alle planten op dezelfde manier werden bemest. De teeltresultaten werden vergeleken met die van vier referentiebedrijven.


Kwaliteit uitstekend

De productie en de kwaliteit bleken vergelijkbaar en de houdbaarheid van de planten die werden bemest met CRF werd als 'uitstekend' beoordeeld. De korrels vervangen ongeveer de helft van de meststoffen in de beregening. Samen met de opvang en het hergebruik van al het drainwater is de emissie nagenoeg nul: de kweker voldoet met de nieuwe bemesting dus al aan de regels voor 2027. Bovendien zijn de korrels langer actief dan de teelt duurt. Dat betekent dat er ook meststoffen vrijkomen als de consument de plant heeft gekocht.

Het gebruik van drainwater zorgde tijdens het onderzoek niet voor problemen. Maar er zijn enkele kwekers die bij volledige recirculatie afwijkingen aan de wortelpunten zien. Deze problemen staan los van de soort bemesting en de oorzaak is nog niet bekend. Daarom doet de WUR onderzoek in een nieuw onderzoeksproject onderzoek naar de problemen die kunnen ontstaan bij volledige recirculatie.


Financiering

Het onderzoek naar bemesting met CRF werd gefinancierd door Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (Stowa) en de Gewascoöperatie Potorchidee en kreeg steun van Pannekoek Orchideeën, de phalaenopsiskwekers van de referentiebedrijven, ICL Specialty Fertilizers, Van Os Research, Glastuinbouw Nederland, Lentse & Slingerland Potgrond, Anthura, Floricultura en Delphy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer