Syrische kaas van koeien uit Leusden

De Syrische Nidal Aswad kwam in 2016 naar melkveehouder Ramon van Roomen in het Utrechtse Leusden met de vraag of hij melk kon kopen. Dat werd al snel meer dan 100 liter per keer. Daar maakte Aswad kaas van in zijn keuken.

Die keuken werd te klein en de kaasmakerij verplaatste zich naar de boerderij van Van Roomen. Inmiddels wordt ongeveer 15 procent van de melk van zijn Leusdense koeien verwerkt tot Syrische kaas. En die hoeveelheid neemt alleen maar toe. De Syrische kaas wordt verkocht onder de naam Al Shahbaa. Aswad verkoopt de kaas vooral aan Arabische en Turkse supermarkten.

Van Roomen probeert de kaas aan de Nederlandse consument te verkopen. Nederlanders vinden dat nog wat spannend, maar degenen die proeven zijn enthousiast. De melkveehouder spreekt inmiddels zelfs een aantal woorden Arabisch. 'Als je samenwerkt, is dat toch wel handig.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer