Portefeuilleverdeling op ministeries van LNV en Stikstof bekend

Formateur en demissionair premier Mark Rutte heeft zaterdag het eindverslag van de formatie overhandigd aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Hierin staat de verdeling van de portefeuilles tussen de aanstaande bewindspersonen zoals die eerder op de dag tijdens het zogeheten constituerende beraad zijn afgesproken.

Portefeuilleverdeling+op+ministeries+van+LNV+en+Stikstof+bekend
© Dirk Hol

Zoals bekend wordt Henk Staghouwer (CU) de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Hij gaat zich richten op de dossiers landbouw, tuinbouw, visserij, voedselkwaliteit, dierenwelzijn, diergezondheid, kwekersrecht en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).


Christianne van der Wal (VVD) krijgt de verantwoordelijkheid over het natuur- en stikstofbeleid. Dit takenpakket omvat natuur en biodiversiteit, de Integrale aanpak Stikstof, het Nationaal Programma Landelijk Gebied, het Transitiefonds tbv stikstof en natuur, Staatsbosbeheer en het Bureau beheer landbouwgronden.

Andere bewindslieden met voor boeren en tuinders belangrijke portefeuilles zij Rob Jetten (D66). Hij wordt minister van Klimaat en Energie en daarmee verantwoordelijk voor de Nederlandse Emissieautoriteit, energiebeleid en het Klimaat- en transitiefonds.

Mark Harbers (VVD) wordt de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat en gaat straks onder meer over het waterbeleid in Nederland. Op dat ministerie wordt Hans Vijlbrief (D66) staatsecretaris voor Milieu. Daarmee krijgt hij onder meer de circulaire economie onder zijn hoede.


Toezicht NVWA

Landbouwminister Staghouwer deelt het toezicht op de NVWA met minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport daar waar het gaat over de toezicht op gezondheidsbescherming, voedsel- en productveiligheid.

Met de verdeling van de ministersposten is de langstlopende formatie in de Nederlandse geschiedenis ten einde gekomen. Maandag is de officiële beëdiging van het kabinet-Rutte IV. Zijn vorige kabinet is op vijf dagen na een heel jaar demissionair geweest. Op 15 januari 2021 diende Rutte het ontslag van zijn kabinet in, vanwege de conclusies in een Kamerrapport over de toeslagenaffaire.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer