'Kiezen voor behoud van volume tegen elke prijs'

Bestuur en directie van FrieslandCampina gaven onlangs in de ledenraadsvergadering toelichting op de nieuwe strategie 'Koers op 2030'. Verrassend genoeg werd aangekondigd dat het bestuur nieuwe leden aan wil nemen.

%27Kiezen+voor+behoud+van+volume+tegen+elke+prijs%27
© John Oud

Voorzitter Sybren Attema vertelde na afloop van de bijeenkomst glimmend van trots dat er is gekozen voor behoud van de omvang van de onderneming. Om te kunnen blijven investeren in markten en attractief te zijn voor talent en goede werknemers.

Het wordt een bijzonder verhaal. CEO Hein Schumacher is ondertussen de man die voor elk probleem een excuus klaar heeft. Met stellige overtuiging verkondigde hij de afgelopen jaren dat de minst renderende liters ledenmelk, de zogenaamde 'rode bakjes', de onderneming zoveel geld kostten dat de prestatietoeslag hierdoor flink onder druk stond.

In 2018 werd daarom het plan 'Gebalanceerde groei' gelanceerd om de leden via een individueel quotum te dwingen de melkaanvoer te temperen. Dit plan is zelfs nog tot het eind van dit jaar in werking. Nu wordt er een nieuw excuus uit de kast getrokken. De onderbezetting van fabrieken drukt opeens het resultaat van de onderneming. Het kan verkeren.

Een besluit over het aannemen van nieuwe leden moet worden genomen op basis van feiten en niet van gelegenheidsargumenten

Jack Rijlaarsdam, melkveehouder in Stompetoren

Het meest teleurstellende aan deze poppenkast is het feit dat we net een hele discussie hebben gevoerd over transparant communiceren en leden meenemen in de besluitvorming. Dat deel van het uitzetten van de koers heeft het bestuur gemakshalve overgeslagen. Ik ben niet per definitie tegen het aannemen van nieuwe leden. Een besluit daarover hoort alleen genomen te worden op basis van feiten en niet van gelegenheidsargumenten.

Allereerst moet een beslissing voordelig zijn voor bestaande leden. Vervolgens zullen er scenario's doorgerekend moeten worden.

Wat levert krimp van de melkplas op door het wegvallen van verlieslatende melk en wat kost het om de bijbehorende verwerkingscapaciteit te saneren? Dit moet worden afgewogen tegen het aantrekken van extra verlieslatende melk om slecht renderende fabrieken vol te houden.

Ook de impact van een krimpend ledenaantal op de ledenfinanciering zal meegewogen moeten worden. Op basis van deze uitkomsten hoort er met de leden een open discussie over de strategie te zijn. Op dit moment hebben bestuur en directie last van tunnelvisie. Zij kiezen voor behoud van volume tegen elke prijs.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer