Univ%C3%A9%2C+Rabobank+en+Greenchoice+gaan+asbestdaken+boeren+saneren
Nieuws
© Jan Anninga

Univé, Rabobank en Greenchoice gaan asbestdaken boeren saneren

Verzekeraar Univé, Rabobank en energiebedrijf Greenchoice willen bij honderden boeren astbestdaken vervangen en zonnepanelen op de daken leggen. Boeren die gebruik gaan maken van deze actie, moeten hun dak dan wel voor twintig jaar in bruikleen geven aan Univé. De opbrengsten van de opgewekte groene stroom gaan dus niet naar de boer.

Volgens de coöperatieve verzekeraar ligt er naar schatting nog 80 miljoen vierkante meter aan asbestdaken op Nederlandse bedrijfspanden. 'Dat is niet alleen ongezond voor de omgeving, maar dit soort asbesthoudende bedrijfspanden zijn ook steeds moeilijker verzekerbaar', legt een woordvoerder uit. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, kan zo'n astbestdak veel schade veroorzaken.

Om eventuele problemen voor te zijn, hebben de partijen besloten om zelf in de buidel te tasten. Met het initiatief zijn naar schatting miljoenen euro's gemoeid. Die hopen de initiatiefnemers uiteindelijk weer terug te verdienen. Een deel van de opbrengst wordt dan ook weer gestoken in verdere verduurzaming. Er is al een proef gehouden en die was volgens de partijen succesvol.


Rabobank is betrokken om Univé te helpen met de financiering en Greenchoice regelt de afname van de stroom. Samen willen ze eind volgend jaar minstens vijfhonderd bedrijfspanden hebben aangepakt. De daken van de boeren kunnen in de toekomst dan tienduizenden huishoudens helpen verwarmen en verlichten.

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer