Welzijnscheck voor het eind van het jaar actualiseren

De Welzijnscheck is sinds 2020 onderdeel van de IKB-programma's. Deze moet jaarlijks voor het einde van het jaar worden geactualiseerd.

Welzijnscheck+voor+het+eind+van+het+jaar+actualiseren
© Twan Wiermans

In juli 2020 kwam de Welzijnscheck beschikbaar. Het invullen ervan per UBN en diercategorie werd een verplicht onderdeel van de IKB-programma's. De Welzijnscheck die in 2020 is ingevuld, vormt het basis voor de check van dit jaar. Het invullen van de Welzijnscheck is daardoor minder intensief dan vorig jaar.

Daarnaast onderging de Welzijnscheck afgelopen jaar een aantal wijzigingen. De belangrijkste is dat het Plan van Aanpak er meteen uitrolt en de ondernemer de mogelijkheid heeft om zelf de maatregelen aan te vinken die inpasbaar zijn op het bedrijf. Het invullen kost daardoor minder tijd.


Hulpmiddel

De Welzijnscheck voor varkens is een hulpmiddel bij de risicobeoordeling van bijtgedrag. Alle factoren die bijtgedrag kunnen veroorzaken, worden met de Welzijnscheck beoordeeld. Het gaat om diergebonden factoren, zoals gezondheid. Maar ook om niet-diergebonden factoren, zoals hokinrichting.

Het doel van deze risicobeoordeling is het dierwelzijn, de diergezondheid en daarmee het algemene bedrijfsresultaat te verbeteren. Met andere woorden: alles wat invloed kan hebben op het bijtgedrag wordt beoordeeld.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer