Met cameratechnieken openheid varkensbedrijf vergroten

Slimme camera- en lichttechnieken voor in de varkensstal. Die ontwikkelt Jari Vogels (26) en hij ontvangt van provincie Noord-Brabant daarvoor een stimuleringssubsidie. Die krijgt hij omdat zijn start-up bijdraagt aan vergroting van de openheid van varkensbedrijven.

Met+cameratechnieken+openheid+varkensbedrijf+vergroten
© Nieuwe Oogst

Vogels is afgestudeerd fiscaal econoom en ontdekte na zijn studie dat techniek hem eigenlijk veel meer interesseert. Hij verdiepte zich in de toepassing van camera- en lichttechnieken voor de varkenshouderij en gebruikte de stal van zijn vader als onderzoeks- en ontwikkelafdeling.

Met succes. Overal in de stal van zijn vader hangen nu slimme camera's die het gedrag van de varkens 24 uur per dag vastleggen. Varkens kunnen voortaan continu vanaf een afstand worden gecontroleerd. Ook tijdens rusttijden als boeren hun dieren liever niet storen.


Terugkijken en analyseren

Bij problemen in een afdeling kan het gedrag van de dieren achteraf worden teruggekeken en geanalyseerd. In slow motion of juist versneld. Slimme camera's kunnen automatisch afwijkend gedrag binnen een groep dieren signaleren en een bericht sturen naar de boer.

Deze informatie levert, in combinatie met al bestaande meet- en regeltechnieken, veel nieuwe informatie op voor de varkenshouder. Afwijkend gedrag bij varkens kan komen door een technisch probleem met voer, water, staltemperatuur, vloerverwarming of de luchtkwaliteit.


Ongemak en ander gedrag

Varkens die ongemak ervaren, laten ander gedrag zien dan vitale, tevreden dieren. Hetzelfde geldt voor varkens met een opkomend griepje en voor varkens met pestgedrag. Ongemak, gekwakkel en vervelend gedrag in de groep veroorzaakt afwijkend gedrag.

Boeren kunnen de varkens in zo'n geval controleren, technische problemen oplossen en kwakkelende dieren extra zorg en ondersteuning bieden. Varkens met probleemgedrag worden apart gezet. In de toekomst is het zelfs mogelijk om individuele varkens te herkennen op basis van gezichtsherkenning.


Lichtkleur en lichtintensiteit

Naast slimme cameratechnieken past Vogels ook nieuwe lichttechnieken toe om het gedrag van varkens te beïnvloeden. Het oog van varkens werkt anders dan dat van mensen. Het juiste licht zorgt ervoor dat varkens beter zien. De kleur en toon van licht hebben bovendien invloed op de stemming van varkens.

Door het licht in de stal 's ochtends geleidelijk te laten oplichten en 's avonds geleidelijk te dimmen, wordt het natuurlijk dag- en nachtritme ondersteund. Roder licht in de avond brengt de dieren tot rust en bereidt ze voor op de nacht. Helder licht in de ochtend activeert varkens en zorgt ervoor dat ze gaan eten. Blauwe en witte lichtkleuren geven varkens het gevoel van de lente. Het stimuleert hun vruchtbaarheid.

Vogels combineert zijn licht- en cameratechnieken met de toepassing van wifi en betaalbare, draadloze sensoren. Overal in de stal meten sensoren CO2, ammoniak en luchtvochtigheid. In combinatie met cameratechnieken, levert het een schat aan informatie die in het management kan worden gebruikt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer