'Wees nieuwsgierig naar de ander'

De mensen die me volgen weten dat ik meeloop met The ClimateMiles 2. Een voettocht van elke dag zo'n 25 kilometer vanuit Eemshaven naar Rotterdam en van daar verder per trein naar Edinburgh om te finishen in Glasgow. Speciaal daar waar de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvindt.

%27Wees+nieuwsgierig+naar+de+ander%27
© Fotopersburo Busink

Tijdens de eerste editie in november 2015, de tocht ging toen naar de klimaattop in Parijs, liep ik vijf etappes mee waarvan twee in mijn eigen omgeving, nabij De Biesbosch. Daar viel dat jaar voor de tweede keer op rij meer dan 100 millimeter regen in korte tijd.

Boeren hebben relatief het beste maatschappelijke verhaal met betrekking tot klimaatverandering en dat moet dan ook worden verteld. Aangezien het boerenleiderschap hier mijns inziens collectief tekortschiet, doe ik dat.

Ik trad uit mijn comfortzone, stak de hand uit en kwam over de brug. Vrede maak je met je spreekwoordelijke 'vijanden', door het gesprek aan te gaan. Dat is moeilijker dan anoniem in trekkercolonnes massaal ergens tegen te zijn en te strijden en strijden. Een keer is de strijd over en moet je aan tafel.

Met een strijd om de strijd win je niks, hooguit een goed gevoel bij een groepje dat steeds verder radicaliseert

Piet Hermus, akkerbouwer in Zevenbergschen Hoek

Het compromis wordt altijd in het midden gesloten. Dat lijkt niet stoer, maar is het des te meer. Met een strijd om de strijd win je niks, hooguit een goed gevoel bij een steeds kleiner wordend groepje dat steeds verder radicaliseert. Het aanvankelijke nut van de eerste trekkeractie is nu geheel verdampt en de intimiderende kletspraat ook.

Deze tweede tocht loop ik alles, ruim 500 kilometer. Goed voor mijn conditie en om mijn kop leeg te maken om complexe zaken te overdenken. Wat me deze keer opvalt, het land doorkruisend en alle grondsoorten met hun kansen en beperkingen passerend, is dat je vooral nieuwsgierig moet zijn naar elkaar en de ander. Sluit niks uit omdat je het niet kent.


• Beluister ook de podcast: Boer Piet Hermus loopt The Climate Miles

Onderweg valt er een heleboel vooringenomen onbenul bij tal van meewandelaars recht te zetten. Mensen die etiketten plakken en naar de ander wijzen, zet ik op hun nummer. Ik ben van de inclusiviteit en niet van de uitsluiting. Die markt is voor anderen, de extremisten met hun belangen.

De pers weet me te vinden: interviews, podcasts en ook in NRC kwamen een paar leuke quotes. Bij het KNMI, waar we een hartelijke ontvangst en een lezing kregen, stelde ik dat het boerenverhaal relatief het beste verhaal was en is en altijd zal blijven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer