Boeren slaan eerste slag in strijd tegen brakwaterberging Hogeland

'Ik kan hier beter nu niet over oordelen. Ik besluit de zaak tot nader order aan te houden. Ik ga niet voor de muziek uitlopen.' Met die woorden maakte de hoogste bestuursrechter woensdag een vlot einde aan de zitting over de aanleg van het natuurgebied voor brak water in Deikum, in de omgeving van het Groningse Pieterburen.

Boeren+slaan+eerste+slag+in+strijd+tegen+brakwaterberging+Hogeland
© Nieuwe Oogst

Twee boeren bij Pieterburen werden daarmee op hun wenken bediend. Hun advocaten hadden de Raad van State al eerder om aanhouding van de zaak gevraagd, omdat er grote twijfels zijn over een monitoringsplan voor dit project. Daarmee moet voortdurend worden gecontroleerd of het project van Het Groninger Landschap niet via het grondwater zorgt voor verzilting van omliggende agrarische gronden.

Het projectgebied ligt ten noorden van de weg Wierhuizen-Pieterburen. Binnen het gebied worden op ongeveer 3 hectare ontgrondingswerkzaamheden uitgevoerd. Het natuurgebied Deikum zal een binnendijks brakwatergebied worden. Rondom het afgegraven gebied wordt een dijk aangelegd.


Ontgrondingsvergunning

Voor dit natuurproject is niet alleen een ontgrondingsvergunning nodig die nu bij de Raad van State wordt aangevochten door de boeren. Er zijn ook nog twee andere vergunningen nodig, waaronder een watervergunning die werd afgegeven door waterschap Noorderzijlvest. Maar dat waterschap kwam tot inkeer na twijfels over het monitoringsplan.

De provincie Groningen werkt inmiddels aan een aanpassing van dit plan. Volgens de advocaat van de provincie gaat het maar om een marginale wijziging. Daarvoor hoeft de rechtszaak over de ontgrondingsvergunning ook niet te worden aangehouden. Bovendien is er sprake van haast omdat het project anders subsidies misloopt.


Maar daar had de raadsvoorzitter weinig boodschap aan. Ze hechtte meer waarde aan het verhaal van een deskundige die door de boeren was ingeschakeld. Die kraakte het monitoringsplan, dat gekoppeld is aan de ontgrondingsvergunning, af. 'Sloten worden niet gemonitord, terwijl die sloten voor boeren van groot belang zijn voor de beregening van hun percelen. Er is geen bodemonderzoek gedaan. Er is geen nulmeting en het grondwater is onvoldoende onderzocht.'

Na het aanhoren van dit verhaal besloot de raadsvoorzitter ter plekke de zaak over de ontgrondingsvergunning aan te houden. Tegen de twee andere vereiste vergunningen loopt nog een beroepszaak bij de rechtbank in Groningen, zei de advocaat van een van de boeren. Het is volgens hem beter om het oordeel in die zaken af te wachten. Dat leek de raadsvoorzitter een goed idee.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer