‘Energiebesparende maatregelen altijd een slimme keuze’

De energieprijzen zijn historisch hoog en beweeglijk. Het is niet te voorspellen of de prijzen op termijn blijven stijgen of gaan dalen. Klanten staan dan ook voor de lastige keuze tussen meebewegen met de markt via een variabel tarief of kiezen voor de zekerheid van een vast tarief. Eén ding is zeker: minder verbruiken is altijd slim.

%E2%80%98Energiebesparende+maatregelen+altijd+een+slimme+keuze%E2%80%99
LTO Ledenvoordeel

De kale prijzen voor stroom en aardgas, dus zonder toeslagen en heffingen, zijn nu twee à drie keer zo hoog als anderhalf jaar geleden. Toen waren ze relatief laag en de lockdowns in veel landen drukten de prijzen nog verder naar beneden.

Die situatie is nu totaal anders. 'Er is nu veel onzekerheid op de energiemarkt', zegt Wishal Changoer van Greenchoice. 'De hele energiemarkt staat onder druk. Overal zijn hoge prijzen. Benzine kost nu bijvoorbeeld op veel plaatsen meer dan twee euro. Het is zelfs mogelijk dat de energieprijzen de komende maanden nog verder zullen stijgen, maar wat er begin 2022 gaat gebeuren is onduidelijk.'

Dat laatste hangt onder andere af van de winter. Bij een koude Europese winter zal de prijs nog verder aantrekken. In andere jaren zaten voor de winter de gasopslagen vol om de winterse piek op te vangen. Maar dat is nu niet het geval. De afgelopen winter was relatief koud en lang. Hierdoor raakten de gasopslagen leeg.

Normaal vullen gasbedrijven de voorraad weer aan, maar er was dit jaar minder gas beschikbaar, onder andere omdat grote leveranciers als Noorwegen en Rusland minder gas leveren. Bovendien viel de opbrengst van energie uit zon en wind tegen. De stijgende inkoopprijzen waren voor de gasbedrijven reden om te wachten met het aanvullen van de voorraad.

Beweeglijke prijzen

Greenchoice ziet al weken dat de gas- en elektraprijzen erg beweeglijk zijn. Hierdoor is het lastig offertes uit te brengen en komen er hoge kosten bij als het tarief in een offerte langer geldig moet blijven. Als klanten een vaste prijs willen, kan dat alleen als ze heel snel reageren op een offerte, legt Changoer uit.

Greenchoice hoopt dat na het eerste kwartaal van 2022 de rust op de energiemarkt terugkeert. De kans is groot dat de prijzen na de winter zullen dalen, maar toch is het goed om er rekening mee te houden dat de lage prijzen van een paar jaar geleden niet meer terugkomen, waarschuwt Changoer. 'Wij raden klanten daarom sterk aan om naar energiebeperkende maatregelen te kijken zoals isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren of ledverlichting.'

• Informatie over voordeel voor LTO-leden bij Greenchoice kunt u hier vinden.

Voordeel vooraf machtigen

LTO Ledenvoordeel onderzoekt of het voor klanten voordeel biedt als ze vooraf een machtiging afgeven voor een nieuw energiecontract. LTO Ledenvoordeel verzamelt de machtigingen en geeft die in één keer door aan de energieleverancier. Het voordeel is dat leden dan een lager tarief ontvangen omdat het volume groter is en er geen risicopremies worden berekend. Maar ze weten dan niet hoe hoog het tarief precies zal zijn. Dat is afhankelijk van het moment dat de contracten naar de energieleverancier gaan.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel

LTO Ledenvoordeel maakt zich sterk voor ruim 40.000 agrarische ondernemers die lid zijn van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Wij onderhandelen met leveranciers namens...

Lees verder »

Meer van LTO Ledenvoordeel

Lees ook

Meer artikelen van LTO Ledenvoordeel »

Artikelen over LTO Ledenvoordeel