Nationaal Strategisch Plan staat steeds meer onder tijdsdruk

Het Nationaal Strategisch Plan komt onder tijdsdruk te staan, nu de voorwaarden steeds later officieel worden vastgesteld. Hierdoor hebben boeren en tuinders minder tijd om zich voor te bereiden op de voorwaarden van het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Nationaal+Strategisch+Plan+staat+steeds+meer+onder+tijdsdruk
© Han Reindsen

Het Nationaal Strategisch Plan is de invulling die lidstaten zelf geven aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat vanaf 1 januari 2023 van kracht wordt. Over de hoofdlijnen is eind juni in Brussel een politiek akkoord bereikt, maar pas eind dit jaar wordt een aantal details duidelijk.

Het Europees Parlement stemt rond 22 november over de officiële uitvoeringsteksten. De landbouwcommissie van het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met de officiële wetteksten.


Acht maanden

Het kabinet moet vervolgens het Nationaal Strategisch Plan voor het eind van dit jaar vaststellen en naar Brussel sturen. De Europese Commissie heeft vervolgens minimaal acht maanden de tijd voor goedkeuring.


Op 1 september 2022 ligt er een door Brussel officieel goedgekeurd plan waarin het Nationaal Strategisch Plan en de gevolgen voor boeren en tuinders staan beschreven, vier maanden voor het nieuwe GLB van start gaat. Dat is erg laat voor vele boeren, die immers tijdig hun bouwplan moeten maken. Wintergranen en koolzaad worden in september gezaaid en bollen gaan ook in het najaar de grond in.


Overgeheveld

Onlangs maakte demissionair landbouwminister Carola Schouten ook bekend dat in 2022 107,5 miljoen euro wordt overgeheveld van pijler 1 naar pijler 2 van de GLB-fondsen. Deze middelen komen dan beschikbaar in 2023. Het geld in pijler 2 kan worden aangewend voor onder meer de gebiedsgerichte aanpak van doelen als stikstof, veenweiden, water en biodiversiteit.

De exacte bestemming van dit geld wordt uitgewerkt in het Nationaal Strategisch Plan. Deze mededeling door Schouten betekent dat boeren in 2022 zeker 5 procent minder directe inkomenssteun uit het GLB ontvangen. De landbouwcommissie en de milieucommissie van het Europees Parlement stemden deze week ook over voorstellen om voedsel duurzamer, gezonder en diervriendelijker te maken en om meer lokaal te produceren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer