Twee paarden gestorven door westnijlvirus in Duitsland

Bij drie paarden in de Duitse deelstaat Brandenburg is het westnijlvirus gevonden. Twee paarden zijn eraan overleden. Het onderstreept volgens Royal GD het belang van monitoring, zodat een snelle tracering mogelijk is.

Twee+paarden+gestorven+door+westnijlvirus+in+Duitsland
© Twan Wiermans

De uitbraak van het westnijlvirus is in het district Dahme-Spreewald, ten zuiden van de Duitse hoofdstad Berlijn. Het westnijlvirus is een virusziekte die bij paarden, muilezels en ezels voor kan komen. In 90 procent van de gevallen verloopt de besmetting met het virus zonder ziekteverschijnselen. In 10 procent van de gevallen krijgen de paarden neurologische verschijnselen, zoals verlamming, spierzwakte en een verminderde coördinatie. Bij acute neurologische verschijnselen overlijdt een derde van de dieren.

Het reservoir voor het westnijlvirus zijn trekvogels. Muggen brengen het virus over naar de paarden. Paarden kunnen het niet overbrengen naar de mens. Wel kan een mens door muggen besmet raken. Dat is in Nederland vorig jaar voor het eerst gebeurd.


Het westnijlvirus is meldingsplichtig. Nederland is officieel vrij van de ziekte. Het is volgens GD van belang om vrij te blijven van deze virusziekte. Dierenartsen kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Tijdens het seizoen waarin het virus door de muggen kan worden overgedragen naar de paarden, van juni tot november, adviseert GD om van alle paarden met neurologische verschijnselen een bloedmonster in te sturen. Het onderzoek op antistoffen tegen het westnijlvirus is gratis. Insturen van monsters kan tot 30 november.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer