Delhaize betaalt Belgische veehouders 1,50 euro per varken extra

Supermarktketen Delhaize betaalt Belgische varkensboeren zeker tot eind dit jaar 1,5 euro extra per geleverd varken. Reden is de 'historisch lage prijs voor varkensvlees', geeft het bedrijf aan. Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) zijn blij met het initiatief, maar wijzen erop dat er meer nodig is.

Delhaize+betaalt+Belgische+veehouders+1%2C50+euro+per+varken+extra
© Twan Wiermans

'Het gaat om een crisisbijdrage die we al vaker activeerden op het moment dat er druk ontstaat op de prijzen op de varkensmarkt', meldt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver bij Vilt.be. De keten betaalt de 85 varkensboeren waarmee ze samenwerkt, structureel al 1 euro extra per dier. Daar komt nu 1,5 euro bovenop, geeft hij aan.

De crisisbijdrage geldt vanaf 1 oktober en zeker tot het einde van het jaar. Dan volgt een evaluatie. 'De beslissing past binnen de strategie van de supermarktketen om bewust te kiezen voor Belgische versproducten, voor Belgisch varkensvlees en voor een lange termijnsamenwerking met Belgische varkensboeren', stelt Dekelver.


Smaak en kwaliteit

Delhaize activeert de crisisbijdrage, omdat 'een duurzame toekomst voor de Belgische varkenshouderij van levensbelang is en in de eerste plaats voor de varkenshouder zelf. Maar ook voor onze klanten die rekenen op de smaak en kwaliteit van Belgisch varkensvlees', verklaart de woordvoerder. Op enkele nicheproducten na, is 96 procent varkensvlees in de rekken van de supermarktketen van Belgische origine.

De Belgische varkenshouderij staat onder druk. Het land was door Afrikaanse varkenspest (AVP) aangewezen op de Europese markt. Nu België weer AVP-vrij is, kampt Duitsland ermee en zorgt voor veel vlees op de Europese binnenmarkt en lage prijzen. Derde landen stellen hun grenzen wel weer open, maar de export daarnaartoe neemt geen vlucht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer